Αναταράξεις στις αγορές από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Αναταράξεις στις αγορές από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναφέροντας τον κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ανατρέπει πλήρως το κλίμα στις διεθνείς αγορές και δίνει τέλος στην αισιοδοξία που είχε επικρατήσει στη διάρκεια του περασμένου έτους. Τη γενικευμένη ανησυχία που προκαλεί  σε αναλυτές και παράγοντες των αγορών το ενδεχόμενο μιας μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν εκφράζουν 10 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων μιλώντας στο Bloomberg. Στην πλειονότητά τους προεξοφλούν άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και των ασφαλών καταφυγίων όπως ο χρυσός και το γιεν, κάτι που συμβαίνει σε περιόδους κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Κιτ Τζουκς, αναλυτή συναλλάγματος της Societe Generale, όσο αυξάνεται η ένταση θα ενισχύεται η τιμή του χρυσού όπως και του πετρελαίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, ενώ ήδη διακόπτεται το ράλι που σημείωναν οι μετοχές στις ΗΠΑ χωρίς, ωστόσο, να φτάσει να αντιστραφεί πλήρως η εικόνα και να καταγράφεται μια δραματική πτώση. Ο εν λόγω αναλυτής προεξοφλεί άνοδο όλων των ασφαλών καταφυγίων  και των νομισμάτων που επηρεάζονται από το πετρέλαιο με μεγαλύτερη ενίσχυση να σημειώνει το γιεν.

«Ατυχή» χαρακτηρίζει τη χρονική στιγμή της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ο εμφανώς απαισιόδοξος  Βαλεντίν Μαρίνοφ, υπεύθυνος ερευνών για τα νομίσματα του G10 στην Credit Agricole στο Λονδίνο. Οπως επισημαίνει, με τη δυσοίωνη εξέλιξη «εξανεμίζονται οι ελπίδες των αγορών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόταν να βγει από τη σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου».

Ο ίδιος προεξοφλεί πως το κλίμα στις αγορές θα παραμείνει εύθραυστο επειδή οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν αργά ανακλαστικά ή ακόμη χειρότερα επειδή «μπορεί και να μην διαθέτουν πλέον το οπλοστάσιο που χρειάζεται για την ενδεδειγμένη αντίδραση». Εκτιμά πως το γιεν και το ελβετικό φράγκο είναι «ελκυστικά», ενώ προεξοφλεί πως η κυοφορούμενη σύγκρουση θα επηρεάσει τα νομίσματα των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο όπως για παράδειγμα το γουόν της Κορέας.  Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Ντέιβιντ Φόρεστερ αναλυτή συναλλάγματος επίσης της Credit Agricole αλλά στο Χονγκ Κονγκ.

Προεξοφλεί πως  το γιεν θα ενισχυθεί φτάνοντας στα 106 γιεν έναντι ενός δολαρίου μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου. Τονίζει, άλλωστε, πως «η αγορά αποτιμά τον κίνδυνο μιας αντίδρασης από το Ιράν και έτσι οδηγεί σε άνοδο τα ασφαλή καταφύγια, τον χρυσό και το πετρέλαιο όπως και το γιεν».

Πιο αισιόδοξος ο Αντουάν Μπουβέ της ING Groep NV που υπενθυμίζει πως τα πρόσφατα επεισόδια έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν «δεν οδήγησαν σε πραγματική κλιμάκωση αλλά ακόμη και στην περίπτωση μέτριας όξυνσης της κρίσης, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού και του γερμανικού δημοσίου». Ο Κέι Βαν Πέτερσεν της Saxo Capital Markets διαπιστώνει πως ο πόλεμος αντιπροσώπων όπως ήταν η αντιπαράθεση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία εξελίσσεται σε άμεση αναμέτρηση ιρανικών και αμερικανικών δυνάμεων. Εκτιμά, πάντως, πως η άνοδος του πετρελαίου «πραγματικά φαίνεται κάπως υπερβολική», αλλά θεωρεί πως οι εξελίξεις θα επηρεάσουν θετικά τις δαπάνες των ΗΠΑ για την  άμυνα και ενδεχομένως να δώσουν ώθηση στις μετοχές γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών.

Μείωση τοποθετήσεων

Κοινή μεταξύ πολλών οικονομικών αναλυτών είναι η επισήμανση πως η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έρχεται ενώ η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε και έβγαινε από μια δύσκολη δεκαετία και από τη σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Οπως επισημαίνουν, μια νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει πολλές και διάφορες οικονομίες πολύ πέραν της Μέσης Ανατολής. Το πόσο θα πλήξει, πάντως, την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα έχει διάρκεια η εκτίναξη του «μαύρου χρυσού». Οπως αναφέρει ο Εντουαρντ Λιμ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Covenant Capital στη Σιγκαπούρη, «η επίθεση σκιαγραφεί τους γεωπολιτικούς κινδύνους που περιβάλλουν την αγορά πετρελαίου και το ενδεχόμενο ελλείψεων το πρώτο ή και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2020».  Την ίδια στιγμή ο Στίβεν Λιουνγκ της UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ προεξοφλεί πως οι επενδυτές θα θελήσουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε επισφαλείς τοποθετήσεις και θα σπεύσουν «να ρευστοποιήσουν τα κέρδη που έτσι κι αλλιώς ήταν πολλά τον τελευταίο μήνα». Πιέσεις στα ασιατικά νομίσματα προβλέπει, άλλωστε, ο Κεν Τσιούνγκ, αναλυτής συναλλάγματος στη Mizuho Bank στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πολύ πιο συγκρατημένος ο Μιτούλ Κοτέτσα, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της TD Securities στη Σιγκαπούρη, εκτιμά πως «όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υπάρξει αντεκδίκηση αλλά προς το παρόν οι ζημίες στους επισφαλείς τίτλους θα είναι περιορισμένες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή