Σε έπιπλα και κάτω από στρώματα φυλάσσουν τα δολάρια στη Βενεζουέλα

Σε έπιπλα και κάτω από στρώματα φυλάσσουν τα δολάρια στη Βενεζουέλα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεσμίδες στα σπίτια τους φυλάσσουν τα δολάρια οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, αφού οι τράπεζες δεν δέχονται επιταγές ή λογαριασμούς στο αμερικανικό νόμισμα, παρότι χρησιμοποιείται ευρέως στις καθημερινές συναλλαγές.

Το μπολιβάρ, το οποίο έχασε 99% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2019, χρησιμοποιείται πλέον για ελάχιστες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για την αγορά εισιτηρίων του μετρό και για βενζίνη. Αντιθέτως, το δολάριο έχει επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μίνι μάρκετ στο Καράκας, όπου περίπου το 70% των συναλλαγών πραγματοποιείται με δολάρια. «Δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα μας αγνοούν οι φορολογικές αρχές», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στο Bloomberg Businessweek.

Ανήμποροι να καταθέσουν τα δολάριά τους στην τράπεζα, επιχειρήσεις και κάτοικοι της Βενεζουέλας καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις. Αλλοι τα κρύβουν σε έπιπλα και πίσω από τις τουαλέτες τους, ενώ άλλοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ κρατώντας επάνω τους μετρητά, ώστε να τα καταθέσουν στις αμερικανικές τράπεζες. Ορισμένες τράπεζες της Βενεζουέλας επιτρέπουν στους πελάτες τους να αποθηκεύουν τα δολάριά τους σε χρηματοκιβώτια, χρεώνοντας ωστόσο προμήθεια ανάληψης 2%. «Εχουμε γυρίσει στη δεκαετία του 1920, κρατώντας μετρητά κάτω από τα στρώματά μας», σχολίασε στο Bloomberg Businessweek ιδιοκτήτης καταστήματος στο Καράκας.

Λόγω της ευρείας κυκλοφορίας των δολαρίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι ληστείες και οι κλοπές, καθώς και οι απαγωγές για λύτρα. «Σύντομα πρόκειται να δούμε εκτόξευση της εγκληματικότητας, διότι αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τη μετακίνηση των μετρητών. Επικρατεί ένα χάος», σχολίασε στο Bloomberg Businessweek ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε διαφωνήσει έντονα με την πρόταση για ορισμό του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος, ισχυριζόμενος ότι υποδηλώνει υποταγή. Ωστόσο, σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο, ο Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυκλοφορία του δολαρίου, διότι σύμφωνα με τον ίδιο συνέβαλε στην αναθέρμανση της οικονομίας και της παραγωγής.

Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει καταγράψει 21 συναπτά τρίμηνα ύφεσης. Η κρίση οξύνθηκε λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η εξαγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και η χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό. Παρότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως στο 6.565%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ενδεικτικά, μία κούπα καφέ κόστιζε πέρυσι κατά μέσον όρο 450 μπολιβάρ, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2019 κόστιζε 30.000 μπολιβάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή