ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT Ούτε ένα βήμα πίσω στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Κατηγορηματικά διέψευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των 12 κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ.

Εκπρόσωπος της EKT δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η θέση της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα είναι γνωστή και παραμένει ως έχει χωρίς την παραμικρή απόκλιση. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, παρά τα όσα υποστηρίζει το συγκεκριμένο άρθρο». Σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της EKT, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας πιο ελαστικής προσέγγισης στην αξιολόγηση της προόδου των κρατών-μελών για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών τους, μετά τη δραστική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Η EKT έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα των τιμών στη Ζώνη του Ευρώ και μάλιστα μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε αύξηση των επιτοκίων αν παρατηρήσει υπέρμετρη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ. Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι αν και η EKT δεν τάσσεται υπέρ της αλλαγής αυτού του ορίου, ενδεχομένως να μην αντιδράσει αν κάποιες χώρες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν προσωρινά τους στόχους για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. «Είναι πολύ δύσκολο για την EKT να παραδεχθεί σήμερα κάτι τέτοιο και μάλιστα δημοσίως. Αν όμως το 2002 η ανάκαμψη δεν είναι η αναμενόμενη, τότε θα αναγκαστεί να το κάνει», υποστήριξε ο αξιωματούχος που επικαλούνται οι Financial Τimes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μειώνει τα φορολογικά έσοδα και αυξάνει τις δαπάνες μέσω των περισσοτέρων επιδομάτων ανεργίας.

Από τις αρχές του έτους φέτος μόνον οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει απολύσεις που φτάνουν στις 455.000. Αναλυτές εκτιμούν ότι και σε αυτόν τον τομέα ο επόμενος χρόνος θα είναι χειρότερος. Ακόμη και ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος είχε δεσμευθεί να μειώσει τις στρατιές των Γερμανών ανέργων στα 3,5 εκατομμύρια μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα του, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2002, εγκατέλειψε τον στόχο ως μη εφικτό. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ξεπερνά πλέον τα 3,9 εκατομμύρια και πλησιάζει πολύ επικίνδυνα το όριο των 4 εκατομμυρίων, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε τον εφιάλτη των γερμανικών κυβερνήσεων.