ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Απτόητοι οι επενδυτές παρά τα αρνητικά στοιχεία

Με την αγορά της Νέας Υόρκης κλειστή χθες, λόγω της αργίας της εορτής των Ευχαριστιών, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «έπραξαν κατά βούληση», χωρίς δηλαδή να λάβουν κατεύθυνση από τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, όπως συμβαίνει συνήθως. Πράττοντας λοιπόν «όπως νόμιζαν,» τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέλεξαν να αγνοήσουν για άλλη μία φορά, χθες, στοιχεία για την πραγματική οικονομία, τα οποία κάθε άλλο παρά καλή διάθεση θα έπρεπε να τους δημιουργούν. Μάλιστα, η χθεσινή άνοδος είναι παντελώς αδικαιολόγητη, αν θυμηθούμε και το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο έχει εκδηλωθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ένα ράλι τιμών που υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 25%, ενώ ειδικότερα οι τιμές των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας -που ηγήθηκαν χθες της ανόδου- αποδίδουν το ίδιο διάστημα κέρδη που φτάνουν κατά μέσο όρο στο εντυπωσιακότατο 78%!

Κόντρα στην πραγματικότητα

Ωστόσο, τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι ίδιες οι αγορές, που ίσως «ξέρουν» κάτι περισσότερο από εμάς. Ετσι, χθες αγνόησαν τα δυσμενέστατα στοιχεία, για τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο φέτος, σε ποσοστό 0,10% έναντι του δευτέρου τριμήνου και κατά 0,30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα -δηλαδή το τρίτο τρίμηνο- του 2001.

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία 25ετία, που οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η αμερικανική, η ιαπωνική και η γερμανική, βρίσκονται ταυτόχρονα σε φάση ύφεσης. Με τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται πλέον με τους πιο αργούς ρυθμούς των τελευταίων εννέα ετών, όπως προέβλεψε επισήμως την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που δεν θα υπερβούν φέτος το 1,6% κατά μέσο όρο, ενώ το 2002 η εικόνα σκιαγραφείται με ακόμη πιο μελανά χρώματα, με την οικονομία των κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ να αναπτύσσεται μόλις κατά 1,3%.

Στρατιές ανέργων

Από τις αρχές του έτους φέτος μόνον οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει απολύσεις που φτάνουν στις 455.000. Αναλυτές εκτιμούν ότι και σε αυτόν τον τομέα ο επόμενος χρόνος θα είναι χειρότερος. Ακόμη και ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος είχε δεσμευθεί να μειώσει τις στρατιές των Γερμανών ανέργων στα 3,5 εκατομμύρια μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα του, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2002, εγκατέλειψε τον στόχο ως μη εφικτό. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ξεπερνά πλέον τα 3,9 εκατομμύρια και πλησιάζει πολύ επικίνδυνα το όριο των 4 εκατομμυρίων, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε τον εφιάλτη των γερμανικών κυβερνήσεων.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Χθες λοιπόν, στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας, εντάχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και των πετρελαϊκών εταιρειών, δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Αναφέρουμε ονόματα, όπως της Nokia, της Ericsson, της Alcatel της Siemens, της Ιnfineoαλλά και της BP και TotalFinaElf, των οποίων η άνοδος των τιμών των μετοχών κυμάνθηκε από το 2% έως και το 6,5%. Πτώση κατά 2,9% σημείωσε ωστόσο η τιμή της μετοχής της Lufthansa, καθώς η πλέον επιτυχημένη εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης Ryanair -αλλά και η πλέον η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία- ανακοίνωσε ότι επιλέγει το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ως δεύτερη βάση της στην Ευρώπη, προφανώς σε μία προσπάθεια – πρόκληση ανταγωνισμού με τη Lufthansa.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε χθες άνοδο 0,70%, ο CAC 40 ενισχύθηκε σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax σημείωνε επίσης άνοδο 0,70%.Δήμητρα Κατραμάδου