Ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τρεις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης που ακολούθησαν τη δολοφονία του  Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.

Υποχώρησε η ανησυχία για τις επιπτώσεις της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Τεχεράνη, ενώ η Rolls-Royce ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων. Παράλληλα, όμως, δόθηκαν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις της Oxford Economics που εκτιμά ότι μειώθηκε η πιθανότητα ύφεσης στη διάρκεια του 2020 στο 25% από το 30% και αντιθέτως προβλέπει σταδιακή και αργή ανάκαμψη μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επισημαίνει, άλλωστε, πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι γενικώς ευοίωνα, αλλά τονίζει πως ενώ υποχωρεί η ανησυχία για τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, παίρνει τη θέση η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο περίπου 0,5% με τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε άνοδο 0,6%, όταν η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 25% στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ετσι η μετοχή της BMW στην οποία ανήκει η Rolls-Royce σημείωσε άνοδο περίπου 0,8%, ενώ γενικότερα ενισχύθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,76% όπως και ο FTSE MIB του Μιλάνου με 0,6%.  Οριακά σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν, πάντως, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου και ο CAC 40 του Παρισιού.

Πτωτικά κινείτο, όμως, μέχρι αργά το βράδυ η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν απώλειες 0,14% και 0,24% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά  τα ασφαλή καταφύγια που συνήθως παίρνουν την ανιούσα σε περιόδους κρίσης, αυτή τη φορά είχαν περιορισμένη αντίδραση.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο μικρότερη από μία μονάδα βάσης όπως, άλλωστε, και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου. Το παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.544,10 δολάρια η ουγγιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή