Χωρίς πρόστιμο η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής στη Γερμανία

Χωρίς πρόστιμο η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής στη Γερμανία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 1ης Ιανουαρίου οι καταστηματάρχες στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις, σαν ένα νέο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής. Πώς αντιμετωπίζουν όμως την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων καταστηματάρχες και καταναλωτές, διερωτάται σε σχετικό άρθρο της η Deutche Welle. Λόγου χάριν, οι αποδείξεις στοιβάζονται δίπλα στην ταμειακή μηχανή του φούρνου Möbius στη Δρέσδη. Σχεδόν κανένας πελάτης δεν θέλει να πάρει μαζί του το απόκομμα πληρωμής για τα ψωμιά, τα κέικ και τα γλυκά που αγόρασε. Ο πωλητής Κλάους Μπάρχε, φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση και την «άσκοπη χρήση χαρτιού», συλλέγει τις αποδείξεις σε ένα διαφανές κουτί. Οταν ένα ρολό χαρτιού στην ταμειακή μηχανή στο παρελθόν έφτανε για τρεις έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, τώρα χρησιμοποιείται ένα ημερησίως. «Ενοχλεί κι εμάς, αλλά ενοχλεί και τους πελάτες», λέει ο Μπάρχε.

«Νομίζω ότι πρόκειται για εντελώς χαζό μέτρο», λέει μια νέα γυναίκα που περιμένει στην ουρά για το ταμείο. «Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθώ για το ψωμί μου ούτως ή άλλως, ούτε να το επιστρέψω», πράγμα που στη Γερμανία είναι εφικτό μόνο με την προσκόμιση της απόδειξης αγοράς. Ο ιδιοκτήτης του Schawarma City, ενός σνακ μπαρ με κεμπάπ στο κέντρο του Ντίσελντορφ, παρατηρεί πως «οι μόνοι που παίρνουν τις αποδείξεις είναι Γερμανοί, ενώ οι Αραβες ποτέ». Βέβαια, οι φορολογούμενοι μάλλον θα έπρεπε να χαίρονται. Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων επιδιώκει να σταματήσει τη φοροδιαφυγή, καθώς τα ποσά από τις συνολικές εισπράξεις του καταστήματος και οι αποδείξεις ενδεχομένως να συγκριθούν. Η απάτη με «πειραγμένες» ταμειακές οδηγεί σε φορολογικές απώλειες, που ξεπερνούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, τονίζει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Λόταρ Μπίντινγκ. Για εκείνους που δεν διαθέτουν ακόμη κατάλληλη ταμειακή μηχανή, προβλέπεται παρ’ όλα αυτά μια μεταβατική φάση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Κλαούντια Ραϊχενμπέχερ, ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου στη Δρέσδη, δεν μπορεί να καταλάβει την όλη αναστάτωση. «Διαθέτουμε μια ηλεκτρονική ταμειακή μηχανή και εκτυπώνουμε την απόδειξη ούτως ή άλλως», σημειώνει. Ωστόσο, σχεδόν κανένας πελάτης δεν θέλει να την πάρει μαζί του. Ακόμη και σε φαρμακείο στο Ντίσελντορφ, τα δοχεία απορριμμάτων είναι γεμάτα λευκά χαρτιά, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Γερμανίας.

Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων είναι αμφιλεγόμενη – για λόγους κόστους, λόγω της αύξησης της γραφειοκρατίας και της αυξημένης ποσότητας απορριμμάτων. Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ήθελε να εισαγάγει και κάποιες εξαιρέσεις, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ενώ οι Φιλελεύθεροι ζήτησαν να αλλάξει ο νόμος και να «τελειώνει με αυτές τις ανοησίες το συντομότερο», όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Κρίστιαν Ντιρ.

Σε μια μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά στη Δρέσδη, η οποία παραμένει και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ανοιχτή, η έκδοση αποδείξεων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ο διευθύνων σύμβουλος Χένρι Μπίμποου τονίζει ότι δεν έχει τίποτε εναντίον της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με την DW. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα δύσκολο εγχείρημα να καταφέρουν να μην είναι εμφανείς οι μοντέρνες ταμειακές μηχανές στην αγορά, ώστε να μην αλλοιώσουν τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Περίπου 18.000 άνθρωποι την επισκέφθηκαν φέτος. «Είναι αδύνατον να εκδίδουμε απόδειξη για κάθε ποτήρι ζεστό κρασί, χωρίς ειδική άδεια», τονίζει ένας από τους εμπόρους εκεί. Είτε με άδεια είτε χωρίς, οι πωλητές που δεν εκδίδουν αποδείξεις μάλλον δεν θα αποκαλυφθούν γρήγορα. «Δεν υπάρχει σχέδιο οι εφοριακοί να βγαίνουν έξω με σκοπό να ελέγχουν τους πωλητές», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της γερμανικής φορολογικής ένωσης, Τόμας Αϊγκενχάλερ. Τέλος, αναφέρεται, πως για τους παραβάτες δεν προβλέπονται πρόστιμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή