Σε ιστορικό υψηλό η αγορά πράσινων ομολόγων το 2019

Σε ιστορικό υψηλό η αγορά πράσινων ομολόγων το 2019

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό υψηλό άγγιξε το 2019 η έκδοση πράσινων ομολόγων, καθώς πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στρέφονται σε βιώσιμες επενδύσεις και προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Πράσινα ομόλογα αξίας τουλάχιστον 189 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκδόθηκαν μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υπολογίζει ότι ολόκληρο το 2019 εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην αρχή του προηγούμενου έτους θεωρούσε ότι η αγορά θα έφθανε στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Μικρότερη ήταν η αγορά το 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου εκδόθηκαν συνολικά πράσινα ομόλογα αξίας 171 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Τα κέρδη από τα πράσινα ομόλογα πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα η δημιουργία πάρκων με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά.

Σε διεθνή κλίμακα εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πράσινων ομολόγων, αφού στους πρώτους εννέα μήνες του 2019 εξέδωσαν το 46% αυτών. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ίδια τάση συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ενδεικτικά, η Apple εξέδωσε τον Νοέμβριο τα πρώτα πράσινα ομόλογά της σε ευρώ αξίας 2 δισ., πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές συμφωνίες της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα στρέφονται επίσης πολλοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών, όπως για παράδειγμα η Vodafone και η αμερικανική Verizon, καθώς συνεργάζονται με εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κράτη συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά πράσινων ομολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε ένθερμα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα έχει ασκήσει, για παράδειγμα, έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά τουλάχιστον 40% από το 1990 έως το 2030. Το γαλλικό κράτος εξέδωσε το 2019 πράσινα ομόλογα αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι προβλέψεις

Για το 2020, ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι η ζήτηση για πράσινα ομόλογα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον Moody’s, οι επενδυτές έχουν πλέον ένα ξεκάθαρο τοπίο, αφού οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ορίζουν ακριβώς ποια επένδυση θεωρείται βιώσιμη. Προηγουμένως, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούσαν τον όρο «πράσινο ομόλογο» με καταχρηστικό τρόπο, παραπλανώντας τους επενδυτές. «Ορισμένα προγράμματα δεν έχουν αρκετά υψηλά στάνταρ όσον αφορά την έννοια της βιωσιμότητας», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο Bloomberg ο Τζον Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος της PWC. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης πράσινων ομολόγων είναι «μια σαφής ένδειξη προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έπρεπε να θεωρούνται πλέον κοινότοπη τάση της αγοράς»,  σχολίασε στους Financial Times o Μπας Εϊκχαουτ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου.

Η εκτόξευση στη ζήτηση πράσινων ομολόγων έχει υποχρεώσει τους τραπεζικούς ομίλους να ενισχύσουν ή να δημιουργήσουν εξαρχής τμήματα διαχείρισης πράσινων ομολόγων. «Σήμερα δεν μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που εκδίδει ομόλογα ή σε επενδυτή χωρίς να συμπεριλάβεις αυτόν τον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διοικητικό παράγοντα», είχε σχολιάσει στο Bloomberg η Αγκνες Γκουρκ, επικεφαλής του τμήματος πράσινων ομολόγων στη γαλλική BNP Baribas. «Ως τράπεζα, δεν θεωρώ ότι μπορεί κανείς να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να λάβει υπόψη του τον παράγοντα της βιωσιμότητας», συμπληρώνει η Γκουρκ. Ωστόσο, η αγορά πράσινων ομολόγων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και ως αποτέλεσμα είναι ακόμη δύσκολο να υπολογίσει κανείς την επίπτωση που έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή εάν συμβάλλει ήδη στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή