Συνωμοσία εις βάρος του καταγγέλλει ο Κάρλος Γκοσν

Συνωμοσία εις βάρος του καταγγέλλει ο Κάρλος Γκοσν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του διάσημου φυγάδα Κάρλος Γκοσν δόθηκε χθες στη Βηρυτό, όπου είχε φθάσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς κρυμμένος σε μια μεγάλη θήκη μουσικού οργάνου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της αυτοκινητοβιομηχανίας και  δημιουργός της τριμερούς γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi μίλησε στους δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου στα γαλλικά, τα αραβικά, τα πορτογαλικά και τα αγγλικά. Καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του ιαπωνικού συστήματος δικαιοσύνης, που του επέτρεπε ελάχιστη επικοινωνία με τους οικείους του κατά τη σύλληψή του, κατονομάζοντας και τα στελέχη της Nissan, που απεργάζονταν τη διάλυση της συμμαχίας.

Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 στο Τόκιο, μπαινόβγαινε στις φυλακές και απελευθερωνόταν με υψηλές εγγυήσεις, αλλά δίκη δεν γινόταν. «Με κτηνώδη τρόπο με απέσπασαν από τον κόσμο που ήξερα και είχα φτιάξει. Μου στέρησαν την οικογένεια και τους φίλους μου, τον κύκλο μου και την ομάδα μου στη Renault, τη Nissan και τη Mitsubishi», είπε στη συνέντευξη. Οταν είχε αποπειραθεί, πέρυσι τον Απρίλιο, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία, εκδόθηκε ένταλμα εις βάρος του και συνελήφθη ξανά. Χθες, ημέρα κατά την οποία έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα κατά της συζύγου του, Κάρολ Γκοσν, για ψευδομαρτυρία. Ο 65χρονος επιχειρηματίας αγωνίζεται, αν μη τι άλλο, να διασώσει το όνομα και τη φήμη του. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Κάρλος Γκοσν επέδειξε την ίδια ενέργεια και πυγμή που τον βοήθησαν να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως σημειώνει το Bloomberg. Κι αν αυτά τα στοιχεία του έμειναν απαράλλαχτα, εκείνο που ίσως φανέρωνε την πίεση από όλες τις κακουχίες ήταν ότι τα μαλλιά του είχαν γκριζάρει πολύ.

Ο Γκοσν κατηγορείται για πολλά, όπως το ότι απέκρυψε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας το πραγματικό ύψος των αποδοχών του και το ότι εκμεταλλεύθηκε πόρους της Nissan για ίδιο όφελος, ενώ έρευνα για τα πεπραγμένα του διεξάγεται και στη Γαλλία.

Ο σωτήρας της Nissan, που λίγο έλειψε να χρεοκοπήσει προ 20ετίας, γεννήθηκε στη Βραζιλία, μεγάλωσε στον Λίβανο και σπούδασε στη Γαλλία. Σήμερα διακηρύσσει την αθωότητά του και κατηγορεί τους Ιάπωνες εισαγγελείς, ορισμένους αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης και στελέχη της Nissan, καθώς και τη νομική εταιρεία Latham & Watkins, που είχε προσλάβει η τελευταία, για εις βάρος του συνωμοσία. Στόχος ήταν να μην εδραιώσει περαιτέρω την τριμερή γαλλοϊαπωνική συμμαχία. Ο Κάρλος Γκοσν κατονόμασε συγκεκριμένα τον πρώην προστατευόμενό του και διάδοχό του στη Nissan, αφού συνελήφθη, Χιρότο Σαϊκάουα, ο οποίος στράφηκε εναντίον του και αργότερα εκδιώχθηκε λόγω σκανδάλου.

Επίσης, καταφέρθηκε κατά των στελεχών Χιτόσι Καουαγκούτσι και Μασακάζου Τογιόντα, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε γνώστη της όλης συμπαιγνίας. «Είμαι εδώ να εκθέσω ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο δεν σέβεται τις βασικές ανθρώπινες αξίες», δήλωσε με οξεία γλώσσα ο Γκοσν. «Στην Ιαπωνία οι αρχές μπορούν επανειλημμένως να ανακρίνουν τους υπόπτους χωρίς παρουσία δικηγόρων και στο 100% των περιπτώσεων το αποτέλεσμα είναι η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους». Οι δικηγόροι του Γκοσν δεν είχαν πρόσβαση σε χιλιάδες στοιχεία από τη Nissan, τα οποία θα ήταν βοηθητικά.

Προσφάτως τον ενημέρωσαν πως ίσως έπρεπε να περιμένει έως και πέντε χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Η Nissan, τέλος, η οποία ήδη έχει ξοδέψει 200 εκατ. δολάρια σε νομική υποστήριξη, διαμηνύει ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια της για οικονομικές ατασθαλίες του Κάρλος Γκοσν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή