Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών ο Τηλέμαχος Λαβίδας

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών ο Τηλέμαχος Λαβίδας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανίστηκε, χθες, για πρώτη φορά μετά το 2018, οπότε είχε συλληφθεί στη Σερβία, ο Ελβετός χρηματιστής Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα τον οποίο και «καίει» με την κατάθεσή του. Ο  Λαβίδας  κατηγορείται για εμπλοκή σε υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης και αθέμιτο πλουτισμό. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν συγκεκριμένα πως ο Λαβίδας απέσπασε από τον πατέρα του, τον γνωστό φαρμακοβιομήχανο Αθανάσιο Λαβίδα, πληροφορίες που επηρεάζουν τις κινήσεις των μετοχών  και τις μετέφερε στον φίλο του Γεώργιο Νίκα, ιδιοκτήτη εστιατορίων στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές αρχές, ο Νίκας, επίσης κατηγορούμενος, χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να αντλήσει κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Και για να ανταποδώσει τη χάρη που του έκανε ο φίλος του, ο Νίκας επένδυσε 500.000 δολάρια στην Mediterra, εταιρεία της συζύγου του Λαβίδα.

Ο Λαβίδας είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται στο πλαίσιο μιας περίπλοκης υπόθεσης με μη εντοπιζόμενα κινητά μιας χρήσης, θησαυροφυλάκια γεμάτα με μετρητά και πληροφορίες από στελέχη επενδυτικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Μια υπόθεση που κατέληξε σε αθέμιτα κέρδη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τον  Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί είναι ο «μυστηριώδης», όπως τον χαρακτηρίζει το Bloomberg, μάρτυρας που εμφανίστηκε χθες στη δίκη για να  κατονομάσει τον Λαβίδα  ως πληροφοριοδότη του Νίκα. Ανέφερε συγκεκριμένα πως μία από τις μετοχές με τις οποίες έκαναν συναλλαγές τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκας ήταν η μετοχή της Ariad Pharmaceuticals, φαρμακοβιομηχανίας με έδρα στη Βοστώνη. Μέλος του Δ.Σ. της  Ariad υπήρξε στο παρελθόν ο πατέρας του κατηγορουμένου, Αθανάσιος Λαβίδας,  που πάντως δεν κατηγορείται και δεν θεωρείται ύποπτος.

«Ο Νίκας μου είπε πως έπαιρνε τις πληροφορίες από έναν φίλο και τον πατέρα αυτού του φίλου», τόνισε ο Ελβετός χρηματιστής που σημειωτέον κρατείται σε αμερικανικές φυλακές αλλά συνεργάζεται με τις Αρχές προσβλέποντας σε επιείκεια. Εχει δηλώσει ένοχος για 38 κατηγορίες σε μυστική δίκη που έγινε τον Οκτώβριο και έχει δεσμευθεί πως θα επιστρέψει κέρδη ύψους 49 εκατ. δολαρίων. Στην κατάθεσή του που διήρκεσε 40 λεπτά διευκρίνισε μάλιστα πως ο Νίκας είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Λαβίδα. Ο Λαβίδας έχει ισχυριστεί πως ο πραγματικός πληροφοριοδότης του Νίκα ήταν η Νταρίνα Γουίντσορ, πρώην στέλεχος της Centerview, που επίσης θεωρείται ότι συνεργάστηκε στην περίπλοκη αυτή υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης. Η Γουίντσορ έχει διαφύγει τη σύλληψη και εκτιμάται πως βρίσκεται στην πατρίδα της την Ταϊλάνδη. «Δικάζεται ο λάθος άνθρωπος» σχολίασε τη Δευτέρα ο δικηγόρος του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ, που σχολίασε πως αν καταδικαστεί ο Ντεμάν Ντεμπί αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 750 ετών!

Σημειωτέον ότι ο βοηθός εισαγγελέα Ντάνιελ Τρέισερ χαρακτήρισε τόσο τον Νίκα όσο και τον Ντεμάν Ντεμπί «κατά συρροήν ενόχους εσωτερικής πληροφόρησης. Σε ό,τι αφορά τον Λαβίδα, αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Τα τελευταία επτά χρόνια οι αμερικανικές αρχές διερευνούν ένα σκιώδες και απόμακρο δίκτυο στο οποίο εμπλέκονται πολίτες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Χονγκ Κονγκ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Λαβίδα ότι πήρε πληροφορίες για τις κινήσεις στην αγορά από τον πατέρα του, Αθανάσιο Λαβίδα, διευθύνοντα σύμβουλο της οικογενειακής φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm και πρώην διευθυντή της  Ariad, και τις μετέφερε στον προσωπικό του φίλο, Γεώργιο Νίκα. Ο Νίκας βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις αμερικανικές αρχές που τον κατηγορούν ότι σε συνεργασία με τον Ελβετό χρηματιστή Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί χρησιμοποίησε τις πληροφορίες αυτές για να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή