ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΑΠΩΝΙΑΣ Πιθανή ακόμα και η αγορά ξένων ομολόγων

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΑΠΩΝΙΑΣ Πιθανή ακόμα και η αγορά ξένων ομολόγων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανορθόδοξη κίνηση της αγοράς ξένων ομολόγων ενδέχεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και την οικονομία της, όπως δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. «Δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε το σενάριο της αγοράς ξένων ομολόγων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σιν Νακαχάρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times, ότι δεν πρόκειται να έχει αντιρρήσεις η Ουάσιγκτον στην περίπτωση που η Ιαπωνία αγοράσει ξένα ομόλογα με στόχο την εξασθένηση του γιεν και την τόνωση της οικονομίας.

Η είδηση είχε συνέπεια μικρή υποχώρηση του γιεν στην αγορά συναλλάγματος, ενώ η αγορά ομολόγων εμφανίστηκε πιο δύσπιστη και δεν παρουσίασε σημαντική αντίδραση. Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε μηδενικά επίπεδα αφήνοντας ελάχιστες δυνατότητες στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αντιστροφή της διετούς υποχώρησης των τιμών καταναλωτή και του δεκαετούς βαλτώματος της οικονομίας.

Η αγορά ξένων ομολόγων προϋποθέτει την πώληση γιεν και την αγορά άλλων νομισμάτων, όπως δολάρια και ευρώ. O Νακαχάρα είπε ότι η αγορά ξένων ομολόγων θα ήταν ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο για παρέμβαση στην αγορά χρήματος από την αγορά ομολόγων του ιαπωνικού δημοσίου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συμβουλευθεί το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις. Ενδεχόμενη εξασθένηση του γιεν θα βοηθούσε τους εξαγωγείς αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας συρρικνώθηκε κατά 32,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. «Δεν υπάρχουν προοπτικές για αύξηση του πλεονάσματος», σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατά την ανακοίνωση των εμπορικών στοιχείων. Το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, υποχώρησε κατά 4,3%. Μόνο οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν προς τις ΗΠΑ, και μάλιστα κατά 26,2%. Αυτό αποδόθηκε από τους αναλυτές στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ χάρις στις μεγάλες εκπτώσεις και τη φτηνή χρηματοδότηση. Ρόιτερς

Από τις αρχές του έτους φέτος μόνον οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει απολύσεις που φτάνουν στις 455.000. Αναλυτές εκτιμούν ότι και σε αυτόν τον τομέα ο επόμενος χρόνος θα είναι χειρότερος. Ακόμη και ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος είχε δεσμευθεί να μειώσει τις στρατιές των Γερμανών ανέργων στα 3,5 εκατομμύρια μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα του, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2002, εγκατέλειψε τον στόχο ως μη εφικτό. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ξεπερνά πλέον τα 3,9 εκατομμύρια και πλησιάζει πολύ επικίνδυνα το όριο των 4 εκατομμυρίων, που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε τον εφιάλτη των γερμανικών κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή