Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν, χθες, ανοδικά, καθώς Ουάσιγκτον και Τεχεράνη εξέφρασαν την πρόθεση να αποφύγουν την κλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης. Πήραν, άλλωστε, ώθηση από την προσδοκία πως την επόμενη εβδομάδα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πρόκειται να υπογράψουν τη μεταξύ τους προκαταρκτική εμπορική συμφωνία.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με άνοδο 1,31%. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία που φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σε καλύτερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα. Η είδηση διέλυσε έτσι την ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οπως σχολίασε σχετικά ο Στίβεν Χόπλντεν, διευθύνων σύμβουλος της Copley Fund Research, «η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ευρώπη». Πράγματι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε χθες άνοδο για τρίτη συναπτή ημέρα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Υποχώρησε, όμως, περίπου 2% από τα ανώτερα επίπεδά του την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν, πάντως, και οι άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον FSTE 100 του Λονδίνου να καταγράφει κέρδη 0,31% και τον FTSE MIB του Μιλάνου 0,77%. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επιμέρους δείκτες όπως των  εταιρειών τεχνολογίας SX8P  που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών. Ανάμεσα στις εταιρείες που παρακολουθεί η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Dialog Semiconductor όπως και η βιομηχανία παραγωγής συστημάτων προστασίας από ιούς υπολογιστών Avast που σημείωσαν άνοδο περίπου 3%. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Bank of America Global Research που αναβάθμιζε την πρόβλεψή της για τις μετοχές των δύο εταιρειών. Ηταν αντιθέτως μια κακή ημέρα για τις βρετανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων. Για τη μετοχή της Marks & Spencer ήταν η χειρότερη ημέρα των τελευταίων 12 μηνών.

Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, η Wall Street, καθώς επικράτησε ευφορία μεταξύ επενδυτών για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Αργά το βράδυ οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν άνοδο 0,29% και 0,46% αντιστοίχως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή