Σε τροχιά ανάκαμψης η βρετανική οικονομία

Σε τροχιά ανάκαμψης η βρετανική οικονομία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χθεσινή ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας – και τέτοια σχόλια ο Μαρκ Κάρνεϊ δεν τα κάνει ελαφρά τη καρδία. Μία βασική υπόθεση εργασίας που λαμβάνουμε, είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει ως έχουν τα επιτόκια της στερλίνας το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενόσω θα ανακτά βηματισμό η οικονομία. Μετά προβλέπουμε πως θα κάνει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή φανερώνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι σε μια τέτοια πορεία. Οπότε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία απροσδόκητη μείωση επιτοκίων ή την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς τίτλων σε βραχυπρόθεσμη βάση. Και ενώ ο Μαρκ Κάρνεϊ επισήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, «αυτές οι αρνητικές τάσεις μπορεί να αντιστραφούν», εμείς διαβλέπουμε πως δεν χρειάζεται η ίδια να κινητοποιηθεί «για να ενισχύσει την αναμενόμενη ανάκαμψη» της βρετανικής οικονομίας.

Παρότι η απειλή μιας εν μέρει μη συντεταγμένης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να επικρέμαται πάνω από τη χώρα, η σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και του Συντηρητικού του Κόμματος στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου έχει δώσει ένα τέλος σε μεγάλο βαθμό στην καταστρεπτική αβεβαιότητα των τελευταίων ετών. Και ενώ οι προοπτικές διαφαίνονται πιο ξεκάθαρα, εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχουν τρεις θετικοί παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν μία ανάκαμψη της οικονομίας. Το ΑΕΠ ενδεχομένως να αυξηθεί από το 1,3% το 2019 στο 1,8% φέτος και στο 2,1% το 2021. Ειδικότερα, ο πρώτος λόγος είναι ότι, εάν ανακάμψει η ζήτηση από την παγκόσμια αγορά, τότε θα ενισχυθεί η παραγωγή στους επιχειρηματικούς κλάδους εκείνους οι οποίοι βασίζονται στις εξαγωγές. Τα τελευταία στοιχεία ερευνών φανερώνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις εταιρείες μεταποίησης στα ενδιάμεσα και τα επενδυτικά αγαθά και αυτές προσδοκούν πλέον μία ανάκαμψη, η οποία ήδη γεννιέται. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το εξής: όσο υποχωρεί το κλίμα αβεβαιότητας στην εσωτερική βρετανική πολιτική σκηνή, τόσο αναθερμαίνεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, η οποία με τη σειρά της τονώνει την πραγματική κατανάλωση. Οι μισθοί αυξάνονται με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ τα οικονομικά των νοικοκυριών παραμένουν ρωμαλέα. Οσο λιγότερο ρίσκο αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, τόσο μεγαλύτερη σιγουριά νιώθουν στο να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Και ο τρίτος λόγος είναι πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών επιταχύνεται. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι καθημερινές δαπάνες να αυξάνονται με τον γρηγορότερο ρυθμό της τελευταίας 15ετίας. Αναμένουμε, τέλος, ότι στον επόμενο προϋπολογισμό, που θα παρουσιαστεί στις 11 Μαρτίου, οι δαπάνες του δημοσίου τομέα θα επισπευσθούν έτι περαιτέρω. 

* Ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή