ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ παραμένει «παγιδευμένο» έναντι του ισχυρού δολαρίου, καθώς οι πιέσεις συνεχίζονται, παρά την αισθητή ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας. Το δολάριο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 3-1/2 μηνών έναντι τόσο του ευρώ όσο και του γιεν. Το ευρώ, αφού υποχώρησε στα 87,37 σεντς, πρόσκαιρα ανέκαμψε στα 88,12 σεντς όταν παρερμηνεύθηκε το περιεχόμενο της ομιλίας Μπλερ (που είχε διαρρεύσει). Ομως, στη συνέχεια υποχώρησε στα 87,75 σεντς, όταν οι θέσεις/απόψεις Μπλερ βρήκαν την ορθή διάσταση. Φυσικά, αντιστρόφως ανάλογη ήταν η συμπεριφορά της στερλίνας. Στη Γαλλία, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν σημαντική ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς έδειξαν αύξηση 0,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Να επισημανθεί ότι το ποσοστό της αύξησης αυτής είναι υψηλότερο από το 0,2% του δευτέρου τριμήνου. Αντίθετα, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και η συρρίκνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας το τρίτο τρίμηνο επηρεάζουν τις αγορές.

Το ευρώ, «θύμα» και της παραπαίουσας οικονομικά Γερμανίας, εξακολουθεί να σέρνεται παγιδευμένο και αυτό εντός των σλόγκαν. Φυσικά, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η πολιτική βούληση αλλά η σκληρή επιχειρηματική και οικονομική πραγματικότητα στη Γερμανία. Να θυμίσω ότι προχθές τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καταγράφοντας πτώση 0,1% του ΑΕΠ. Βεβαίως, τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η γερμανική οικονομία είχε ήδη πέσει σε «ύφεση», αλλά τυπικώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ακόμη συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές ξαναβρήκαν τη χαμένη εμπιστοσύνη τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, και οι λιανικές πωλήσες παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όλοι δικαιολογούν επαρκώς τη συνέχιση της επιθετικής πολιτικής μειώσεων των επιτοκίων από τη FED και τον Αλαν Γκρίνσπαν. Λοιπόν, η ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών προς την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους ενίσχυσαν το δολάριο και τις μετοχές. Τώρα οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας την άνοιξη του 2002. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψαν χθες νέα κέρδη, απορροφώντας τους κραδασμούς ρευστοποίησης κερδών, και το δολάριο παρέμεινε ισχυρό έναντι του ευρώ και του γιεν.

Δεύτερη ημέρα, χθες, της μεγάλης γιορτής των Αμερικανών, της Ημέρας των Ευχαριστιών, και οι επενδυτές στη Wall Street και στην αγορά Nasdaq, παρά την εορταστική ημιαργία, έσπευσαν να αγοράσουν «πυρετωδώς» τις μετοχές τόσο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όσο και του λιανικού εμπορίου. O «εορταστικός πυρετός» που σάρωσε χθες τη Wall Street και την αγορά Nasdaq, οφείλεται βεβαίως και στο γεγονός ότι τα επίπεδα των high-tech μετοχών προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες αλλά και στην έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου που ευνοεί τις μετοχές των εταιρειών λιανικού εμπορίου. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που περιλαμβάνει τις μετοχές της συντριπτικής πλειονότητας των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, κατέγραψε άνοδο 1,5%. Και ο περίφημος Dow Jones των 30 blue chips των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών είχε άνοδο 1,27%. Επίσης, από τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης της ONE, η Φρανκφούρτη απόλαυσε και αυτή το κλίμα ανόδου που επήλθε στις αμερικανικές αγορές και ανέκαμψε. Αντίθετα, το Παρίσι παρέμεινε βαρύ παρά την ελπιδοφόρα ανάκαμψη της ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.

Οι ελπίδες που έχουν αναθερμανθεί διατηρώντας το ενδιαφέρον στη Wall Street και το δολάριο, εξακολουθούν να δονούν την Αμερική. Το αισιόδοξο σενάριο για ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας κυριαρχεί. Οι κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι (National Associatiofor Business Economics) δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε «ύφεση» κυρίως εξ αιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρις στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν. Ενώ η ελπιδοφόρα σημαντική ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο ρεκόρ κατά 7,1% τον μήνα Οκτώβριο, ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης ότι πέρασαν τα χειρότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή