Θετικές επιδόσεις εμφανίζει τώρα η γαλλική οικονομία

Θετικές επιδόσεις εμφανίζει τώρα η γαλλική οικονομία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. H γαλλική οικονομία κατόρθωσε να αναπτύξει ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά το ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, φαίνεται ότι εισέρχεται σε φάση ήπιας ύφεσης? στη χώρα αυτή, τον Νοέμβριο ο δείκτης του πληθωρισμού υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%, το οποίο έχει καθορίσει για τη Ζώνη του Ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη Γαλλία, η θετική επίδοση αποδίδεται στις ζωηρές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες συνέβαλαν στην τόνωση της οικονομίας. Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν τη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα διαφύγει την ύφεση? εντούτοις, οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι δεν παύουν να πιστεύουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ραγδαία επιβράδυνση, εφόσον θα έχει αποδυναμωθεί ο αντίκτυπος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και οι ανησυχίες για την ανεργία θα ενταθούν.

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να περικόψει για άλλη μία φορά τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πριν από τα τέλη Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της πτώσης του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ συνολικά. Στην περίπτωση της Γαλλίας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είχε αύξηση 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο του 2000, όταν η οικονομία είχε διευρυνθεί 0,8%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%. Τα βελτιωμένα στοιχεία αποδίδονται στις καταναλωτικές δαπάνες, που ενισχύθηκαν 1,2% το τρίτο τρίμηνο έναντι 0,3% το δεύτερο. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Γερμανίας, η οικονομία το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε ελαφρά περιστολή 0,1% σε σύγκριση με το παρελθόν τρίμηνο. O δε πληθωρισμός τον μήνα Νοέμβριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του δεκαοκταμήνου, υποδηλώνοντας ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι λοιπές χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Ειδικότερα, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, ο πληθωρισμός εξασθένησε στο 1,7% σε ετήσια βάση έναντι του 2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση οι τιμές είχαν πτώση 0,2%.

Σημειωτέον, τέλος, ότι οι αναλυτές είχαν προβλέψει μηνιαία αύξηση πληθωρισμού 0,1% και σε ετήσια βάση τον τοποθετούσαν στο 1,9%. Αναλόγως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και ο δείκτης στην Ιταλία, με τα προκαταρκτικά στοιχεία να υπαγορεύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2,3% ή 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεννέα μηνών.

Αν και τα μέλη του Επιμελητηρίου φθάνουν τις 60.000 επιχειρήσεις η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι πολύ μικρή αγγίζοντας μόλις τις 5.000… Την κατάσταση αυτή ο κ. Κλαουδάτος την αποδίδει στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του EBEA και των επιχειρήσεων και στο μη αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή