ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ με εκδόσεις ομολόγων 103 δισ. δολ. στην Ευρώπη

gkat_27_1101_page_1_image_0003

Την καλύτερή της εβδομάδα διήνυσε η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τις πωλήσεις νέου χρέους να ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων έχει πλέον αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οχήματα χρηματοδότησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, αρκετές εκδοτικές αρχές ομολόγων σπεύδουν να επωφεληθούν από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού της Ευρώπης και την ώριμη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Ετσι, εκδoτικές αρχές από την Κίνα, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι εκδόσεις νέου χρέους να διαμορφώνονται αυτή την εβδομάδα στα 103 δισ. δολάρια, ήτοι στα 92,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό ίσως συμβάλλει και η παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, ως αποτέλεσμα των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν, έχει κινητοποιήσει τους εκδότες που θέλουν να κλείσουν τα deals πριν βρεθεί η αγορά σε δυσχερή θέση.
«Παρά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η εβδομάδα ήταν εξαιρετική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φρέιζερ Ρος, επικεφαλής επενδύσεων αναδυόμενων αγορών στην Deutsche Bank. «Ολες οι πτυχές της αγοράς λειτουργούν αποτελεσματικά», προσθέτει ο ίδιος.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι εκδόσεις νέων ομολόγων που προσφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ έφθασαν τα 84 δισ. δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ζήτηση από Ευρωπαίους αγοραστές ομολόγων παρουσιάζει ελαφριά μείωση στις ΗΠΑ, παρά την επιτυχημένη αρχή που σημειώθηκε το 2020, και διαδέχθηκε το 2019, έτος-ρεκόρ, όσον αφορά τις πωλήσεις ομολόγων.

Ομως παγκοσμίως ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται τέτοια deals αυτή την εβδομάδα, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του 2020 σε σύγκριση με πέρυσι. Η άνοδος αυτή οφείλεται και στην απόφαση αρκετών εταιρειών να επισπεύσουν ορισμένα από τα deals που είχαν σχεδιάσει, εν μέσω και του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αρκετές εκδοτικές αρχές που δεν είχαν στο μυαλό τους να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων πριν από μία εβδομάδα, το αποφάσισαν τώρα σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί», επεσήμανε στο Bloomberg ο Μάρκο Μπαλντίνι, επικεφαλής στον τομέα της αγοράς ομολόγων στην Barclays.
Πάντως, ο ρυθμός πώλησης των νέων ομολόγων αναμένεται να «ηρεμήσει» μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δεδομένης και της ανόδου που έχει ήδη καταγραφεί.