Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλών αποδόσεων

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλών αποδόσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδος παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων υψηλών αποδόσεων, καθώς η βελτίωση του κλίματος στις χρηματιστηριακές αγορές έχει τονώσει ξανά την όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων. Ομως, η αντιστροφή του κλίματος δεν δείχνει ικανή να βελτιώσει την εικόνα του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος, που σε ετήσια βάση εμφανίζει ζημίες της τάξεως του 15%. Το 2001 δεν θα μείνει στην ιστορία ως μια καλή χρονιά για τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων αλλά και υψηλού κινδύνου, καθώς από τη Stanadard and Poor’s αξιολογούνται χαμηλότερα του BBB-. O υψηλός αριθμός περιπτώσεων αδυναμίας εξυπηρέτησης χρέους εκ μέρους εταιρειών, κυρίως του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η στροφή σε πιο σίγουρες επενδύσεις έπληξε την αγορά των λεγόμενων junk bonds. Ομως, η προοπτική της ανάκαμψης το 2002 δημιουργεί ελπίδες και σύμφωνα με τα στοιχεία του EuropeaHigh Yield Index της Merril Lynch, στη μέχρι τώρα διάρκεια του Νοεμβρίου η απόδοση είναι 6,9%. Πέραν των χαμηλών επιτοκίων και των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, που πάντα βελτιώνει την ψυχολογία και βοηθά στην ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων, η άνοδος αυτή τροφοδοτείται και από τις ιστορικά χαμηλά τιμές των ομολόγων υψηλών αποδόσεων. Εκτός αυτού, οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να τονώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους που στο τρέχον έτος δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς ήταν θετικές μόνο στους τέσσερις από τους έντεκα μέχρι σήμερα μήνες του έτους. Εξάλλου, καθώς η εκπνοή του έτους πλησιάζει είναι επικίνδυνο για τους διαχειριστές να μείνουν με πολύ ρευστό, αφού κινδυνεύουν να εμφανίσουν αποδόσεις χαμηλότερες από της αγοράς έστω και αν η τελευταία παραμένει σταθερή. Τα κέρδη του Νοεμβρίου ανακούφισαν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων υψηλών αποδόσεων, καθώς ήρθαν μετά τις υψηλές ζημίες (7,65%) του Οκτωβρίου, όταν οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών και των φαρμακοβιομηχανιών, τρομοκρατημένοι από τον απόηχο των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ομως τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών για το τρίτο τρίμηνο καθησύχασαν τους επενδυτές. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου κυριάρχησε πραγματικός φόβος στις αγορές για τα αποτελέσματα των εταιρειών, αλλά κυρίως για προειδοποιήσεις επιδείνωσης στα επόμενα τρίμηνα. Ευτυχώς οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις διαψεύστηκαν και οι προοπτικές των ομολόγων υψηλής απόδοσης εμφανίζονται ευοίωνες, ενώ η τρέχουσα αξία τους συνιστά επενδυτική ευκαιρία. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες -τα μεγάλα θύματα αλλά ίσως και οι υπεύθυνοι της φετινής χρηματιστηριακής κρίσης- εισέρχονται στον μακρύ δρόμο της ανάπτυξης. H πιστοληπτική εικόνα του κλάδου είναι σαφώς καλύτερη των αρχών του έτους, καθώς πολλές μικρές και προβληματικές εταιρείες χρεοκόπησαν, αδυνατώντας να ικανοποιήσουν τα ομολογιακά τους χρέη.

Κατά συνέπεια, τα «αντανακλαστικά» των μεριδιούχων, όπως απεικονίζονται από την ταχύτητα μετακινήσεων στα μετοχικά αμοιβαία, αυτή τη φορά λειτούργησαν… δυστακτικά. Και τούτο σε σχέση με τα σημαντικά κέρδη, που πρόσφεραν το τελευταίο διάστημα τα χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή