Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις εξελίξεις για την υπογραφή της «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, η αισιοδοξία των επενδυτών ήταν περιορισμένη πριν από τις υπογραφές και το κλείσιμο των αγορών, λόγω χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν κάποια άμεση μείωση των υφιστάμενων δασμών.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1% στις 419,63 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγείται των απωλειών (-1,7%), ενώ οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ηγήθηκαν των κερδών (+1,3%).

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 0,18%, στις 13.432 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε 0,14%, στις 6.032, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27%, στις 7.642 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,69%, στις 23.763 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,17%, στις 9.511.

Σημειώνεται πως μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών υπεγράφη η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε τελετή που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία προβλέπει σειρά δεσμεύσεων από τις δύο πλευρές, που έχουν στόχο να αμβλύνουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της Κίνας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «κανένα συμβαλλόμενο μέρος δεν θα απαιτεί ούτε θα ασκεί πιέσεις» για μεταβίβαση τεχνολογίας προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ή να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών, απαγορεύοντας παράλληλα την άσκηση πιέσεων «επίσημα ή ανεπίσημα» σε επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών για να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της ASMI σημείωσε άνοδο σχεδόν 9%, αφού η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε υψηλότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις και παραγγελίες για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της εισηγμένης στο Λονδίνο Tullow Oil σημείωσε πτώση σχεδόν κατά 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή