Ενοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας για καταχρηστική εκμετάλλευση πληροφοριών

Ενοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας για καταχρηστική εκμετάλλευση πληροφοριών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Ελληνα φαρμακοβιομήχανου Αθανασίου Λαβίδα, διευθύνοντος συμβούλου της Lavipharm, κρίθηκε ένοχος  από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για καταχρηστική εκμετάλλευση πληροφοριών από εσωτερική ενημέρωση σχετική με τις μετοχές βιομηχανιών. Η ποινή του Λαβίδα, που προς το παρόν κρατείται στο Metropolitan Correctional Center, πρόκειται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Εκτιμάται πως αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν απεφάνθη ότι ο Λαβίδας συγκέντρωνε από τον πατέρα του απόρρητες πληροφορίες για την εταιρεία Ariad Pharmaceuticals, τις οποίες και μετέφερε στον φίλο του και επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ιδιοκτήτη εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και γιο του ιδρυτή της ομώνυμης ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας. Σύμφωνα, πάντα με τις αμερικανικές αρχές, ο Νίκας, επίσης κατηγορούμενος, χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να αντλήσει κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Και προκειμένου να ανταποδώσει τη χάρη που του έκανε ο φίλος του, ο Νίκας επένδυσε 500.000 δολάρια στην Mediterra, εταιρεία της συζύγου του Λαβίδα. Ο Λαβίδας έχει ισχυριστεί πως ο πραγματικός πληροφοριοδότης του Νίκα ήταν η Νταρίνα Γουίντσορ, πρώην στέλεχος της Centerview, που επίσης θεωρείται ότι συνεργάστηκε στην περίπλοκη αυτή υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης. Η Γουίντσορ έχει διαφύγει τη σύλληψη και εκτιμάται πως βρίσκεται στην πατρίδα της την Ταϊλάνδη. 

Ο Λαβίδας είναι ο πρώτος που καταδικάζεται στο πλαίσιο μιας περίπλοκης υπόθεσης με μη εντοπιζόμενα κινητά μιας χρήσης,  θησαυροφυλάκια γεμάτα με μετρητά και πληροφορίες από στελέχη επενδυτικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Μια υπόθεση που κατέληξε σε αθέμιτα κέρδη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η ετυμηγορία αποτελεί νίκη της εισαγγελίας του Μανχάταν και του FBI που διερευνούν επί χρόνια ένα περίπλοκο κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης μέσα από το οποίο αντλήθηκαν παράνομα κέρδη ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας από τους μάρτυρες δήλωσε πως η εσωτερική πληροφόρηση είχε εξελιχθεί σε «σπορ» μεταξύ στελεχών επενδυτικών εταιρειών, στελεχών επιχειρήσεων και χρηματιστών.

Στην καταδίκη του Λαβίδα φαίνεται πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο Ελβετός χρηματιστής Μαρκ Ντεμί, που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη δίκη και κατονόμασε  τον Λαβίδα  ως πληροφοριοδότη του Νίκα. Ανέφερε συγκεκριμένα πως μία από τις μετοχές με τις οποίες έκαναν συναλλαγές τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκας ήταν η μετοχή της Ariad Pharmaceuticals, φαρμακοβιομηχανίας με έδρα στη Βοστώνη. Μέλος του Δ.Σ. της  Ariad υπήρξε στο παρελθόν ο πατέρας του κατηγορουμένου, Αθανάσιος Λαβίδας, που πάντως δεν κατηγορείται και δεν θεωρείται ύποπτος.

O Ελβετός χρηματιστής που σημειωτέον κρατείται σε αμερικανικές φυλακές συνεργάζεται με τις Αρχές προσβλέποντας σε επιείκεια. Εχει δηλώσει ένοχος για 38 κατηγορίες, ενώ έχει δεσμευθεί πως θα επιστρέψει κέρδη ύψους 49 εκατ. δολαρίων. Στην κατάθεσή του που διήρκεσε 40 λεπτά διευκρίνισε, μάλιστα, πως ο Νίκας είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Λαβίδα. Σε ό,τι αφορά τον Νίκα, εκτιμάται πως βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις αμερικανικές αρχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή