Μεγαλύτερος κίνδυνος η κλιματική αλλαγή

Μεγαλύτερος κίνδυνος η κλιματική αλλαγή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για την κλιματική αλλαγή ενόψει και του ετήσιου συνεδρίου στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως καταδεικνύει ετήσια έκθεση του WEF, για πρώτη φορά το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της λίστας με τους κινδύνους που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η καταστροφή του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον άνθρωπο, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούν φαινόμενα όπως ο σεισμός και το τσουνάμι, η έκρηξη ηφαιστείων, η απώλεια της βιοποικιλότητας, περιλαμβάνονται στους κινδύνους που εντοπίστηκαν ως οι πιο πιθανοί από τους ερωτηθέντες στη σχετική έκθεση του WEF. Προκύπτει λοιπόν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, ενώ το γεωπολιτικό ρίσκο και η οικονομική αβεβαιότητα είναι μεταξύ των βασικών προκλήσεων για τη νέα χρονιά.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπέργκε Μπρεντ, αναφέρει πως «το πολιτικό τοπίο είναι πολωμένο, η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει και οι φωτιές καίνε τα δάση. Ηρθε το έτος όπου οι ηγέτες όλων των κρατών οφείλουν να συνεργαστούν με την κοινωνία προκειμένου να αποκαταστήσουν και να αναζωογονήσουν το πλαίσιο συνεργασιών, όχι μόνο για να υπάρχει ένα όφελος βραχυπρόθεσμα αλλά για να αντιμετωπιστούν οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι». Ενα μήνα μετά το ξέσπασμα φονικών πυρκαγιών στην Αυστραλία, ο κ. Μπρεντ προειδοποιεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση δράση.

Επίσης, όπως δημοσιοποίησε ο βρετανικός Guardian, ο Τζον Ντρζικ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Marsh & McLennan, που συνέβαλε στην εκπόνηση της συγκεκριμένης έκθεσης, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντείνουν τις δράσεις τους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Υπάρχει αυξανόμενη πίεση προς τις εταιρείες από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, πελάτες και υπαλλήλους ώστε να επιδείξουν υπευθυνότητα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. H πρόοδος της επιστήμης υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ώστε να ερμηνευθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ενσωματωθούν στις εκθέσεις διαχείρισης κινδύνου αλλά και στα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών. Πρόσφατα γεγονότα υψηλής σημασίας, όπως οι πυρκαγιές σε Αυστραλία και Καλιφόρνια, ασκούν επιπρόσθετες πιέσεις προς τις εταιρείες για να λάβουν άμεση δράση με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων, μάλιστα σε μια περίοδο όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και προκλήσεις σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Πίτερ Τζίτζερ, επικεφαλής στον κλάδο διαχείρισης κινδύνου, στην Zurich Insurance Group, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση προσαρμογή προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, αλλά και να προστατευθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή