Μαζικές εκδόσεις ομολόγων τις πρώτες ημέρες του 2020

Μαζικές εκδόσεις ομολόγων τις πρώτες ημέρες του 2020

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο έτος άρχισε με έναν πυρετό εκδόσεων κρατικών ομολόγων, οι περισσότερες από τις οποίες υπερκαλύπτονται καθώς εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν κρατικό χρέος όσο αυτό προσφέρει αποδόσεις υψηλότερες από τις αρνητικές των γερμανικών ομολόγων. Τελευταίες στη σειρά ήταν χθες οι εκδόσεις ομολόγων από την Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ  προηγήθηκαν, μία ημέρα νωρίτερα, η Κύπρος και η Ισπανία. Την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης «εγκαινίασαν» Πορτογαλία, Ιρλανδία και Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα.

Η Ιταλία εξέδωσε κοινοπρακτικό τριακονταετές ομόλογο, που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2050 και άντλησε 38 δισ. ευρώ. Oι προσφορές έφτασαν τα 44 δισ. ευρώ καταγράφοντας την ιστορικά μεγαλύτερη ζήτηση για κοινοπρακτική έκδοση της γειτονικής χώρας. Λίγο νωρίτερα, το Βέλγιο είχε αντλήσει περισσότερα από 23 δισ. ευρώ από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Μιλώντας στο Reuters, ο Πίτερ Τσάτγουελ, αναλυτής της Mizuho, απέδωσε την αυξημένη ζήτηση στον μεγάλο όγκο ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στην πεποίθηση των επενδυτών ότι τα επιτόκια της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον. Οπως τόνισε, «όταν έχει θετική απόδοση κάθε τριακονταετές ομόλογο της Ευρώπης, οι επενδυτές θέλουν να το αγοράσουν».

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η έκδοση δεκαετών και εικοσαετών ομολόγων της Κύπρου, με τα οποία άντλησε 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και με αποδόσεις 0,73% και 1,33% αντιστοίχως. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν τον στόχο που είχε ζητηθεί επτά φορές καθώς υπερέβησαν τα 13 δισ. ευρώ. Μιλώντας στον κυπριακό Τύπο, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογράμμισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά για ανάλογες εκδόσεις, γεγονός που «καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην κυπριακή οικονομία». Με την έκδοση των δύο ομολόγων, η Κύπρος εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του τρέχοντος έτους και αποπλήρωσε πρόωρα το δάνειο που της έχει χορηγήσει το ΔΝΤ. Η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου καθώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επισφραγίσει την ικανότητα της νήσου να χρηματοδοτείται απευθείας από τις αγορές.

Με διαφορά λίγης ώρας, η Ισπανία διεξήγαγε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων αξίας 10 δισ. ευρώ με απόδοση 0,5% και τις προσφορές να φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο πυρετός των εκδόσεων και η προθυμία των επενδυτών να αγοράσουν νέο χρέος εντυπωσιάζει, καθώς η χρονιά αναμένεται υποτονική γενικότερα σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων. Μολονότι το κόστος του δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να εκδώσουν φέτος σαφώς λιγότερο χρέος σε σύγκριση με όλο το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έως σήμερα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, αναλυτής στη Rabobank, επισήμανε ότι για τους επενδυτές «είναι μια ευκαιρία που ίσως να μην παρουσιαστεί ξανά στη διάρκεια του έτους, αφού ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας μήνας κινητικότητας στις αγορές ομολόγων».

Πριν από 10 ημέρες, άλλωστε, στις 7 Ιανουαρίου, εξέδωσαν χρέος η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία. Η Πορτογαλία εξέδωσε δεκαετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται πάλι 6,25 φορές καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ. Την ίδια ημέρα εξέδωσε δεκαετή ομόλογα η Σλοβενία ζητώντας να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε και πάλι, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 11,75 δισ. ευρώ. Το Δουβλίνο, τέλος, που από το 2013 και μετά εκδίδει κοινοπρακτικά ομόλογα κάθε χρόνο, εξέδωσε 15ετή ομόλογα αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ με χαμηλή απόδοση και το spread τους να έχει μειωθεί στις 29 μονάδες βάσης από τις 34 μ.β. στις οποίες βρισκόταν μία ημέρα νωρίτερα. Σχολιάζοντας στο Reuters  ο Ρίτσαρντ Μαγκοάιερ, αναλυτής της Rabobank, χαρακτήρισε «έκπληξη το γεγονός ότι πρόκειται για 15ετές και όχι δεκαετές ομόλογο», αλλά προσέθεσε πως «η Ιρλανδία τα καταφέρνει καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή