Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία ενέπνευσε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η προκαταρκτική συμφωνία που υπέγραψε, την Τετάρτη, η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, καθώς έριξε τους τόνους ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και περιόρισε μερικώς την αβεβαιότητα. Ταυτοχρόνως, όμως, δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, με συνέπεια να επικρατήσουν μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μιλώντας στο Reuters, ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στη χρηματιστηριακή AJ Bell, υπογράμμισε πως «οι επενδυτές δεν προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, αλλά έχουν αναστείλει την επενδυτική δραστηριότητα προκειμένου να σκεφτούν γύρω από τη συμφωνία που υπεγράφη και η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολλούς».

Η συμφωνία Ουάσιγκτον – Πεκίνου προβλέπει ότι η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Ετσι, αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 58,6 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 64,82 δολάρια το βαρέλι. Οι ανοδικές τάσεις του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στις μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,2%, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας σημείωσαν άνοδο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του 2008, ακολουθώντας τη γερμανική ενεργειακή RWE. Οι μετοχές της RWE εκτινάχθηκαν χθες, όταν έγινε γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγήσει αποζημιώσεις στις εταιρείες κοινής ωφελείας για να διακόψουν εσπευσμένα τη χρήση λιθάνθρακα.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου είχε τη χειρότερη εικόνα από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έκλεισε με υποχώρηση 0,43%. Οριακά στο κόκκινο έκλεισε και ο δείκτης Xetra DAX με απώλειες 0,02%. Στον αντίποδα το χρηματιστήριο της Γαλλίας, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με ελαφρά κέρδη 0,11% και τον FTSE MIB του Μιλάνου να κλείνει με κέρδη 0,74%. Πολύ πιο αισθητή έγινε η συμφωνία Ουάσιγκτον – Πεκίνου στην αμερικανική αγορά, αφού η Wall Street κινούνταν ανοδικά και μέχρι αργά το βράδυ οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν κέρδη 0,45%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή