Τεχνολογικοί κολοσσοί μειώνουν τις εκπομπές ρύπων

Τεχνολογικοί κολοσσοί μειώνουν τις εκπομπές ρύπων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από την ποσότητα των ρύπων που έχει παραγάγει, θέτοντας μαζί με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Reuters αναδεικνύει αδρομερώς τις δεσμεύσεις, αλλά και τα επιτεύγματα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών σε αυτόν τον κλάδο.

Η Microsoft, λοιπόν, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030, ευελπιστώντας έως το 2050 να έχει απομακρύνει επαρκή ποσότητα άνθρακα από όλες τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχει ποτέ παραγάγει. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό, επιβάλλοντας ένα είδος εσωτερικού τέλους άνθρακα. Επίσης, το νέο καινοτόμο fund που θα αφορά την κλιματική αλλαγή σκοπεύει να επενδύσει σε ορίζοντα τεσσάρων ετών 1 δισ. δολ. σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Η εταιρεία σκοπεύει να παραγάγει 16 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2020, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και έμμεσες εκπομπές από δραστηριότητες όπως τα εταιρικά ταξίδια. «Εάν η τελευταία δεκαετία μάς δίδαξε κάτι, είναι ότι χωρίς αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η τεχνολογία μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό, από καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σάτια Ναντέλα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αντισταθμίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνοντας ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

O κατασκευαστής του iPhone, η αμερικανική Apple, δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 64% από το 2011, αποτρέποντας 2,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. Δήλωσε επιπλέον ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των παρόχων που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν έτοιμη να προσθέσει 4 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα της έως το 2020. Tον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple αγόρασε την πρώτη εμπορική παρτίδα αλουμινίου απαλλαγμένη από άνθρακα. Oι εγκαταστάσεις της Apple, στις οποίες περιλαμβάνονται τα σημεία πώλησής της, τα γραφεία, αλλά και τα κέντρα δεδομένων που διατηρεί σε 43 χώρες, χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια, ανέφερε η εταιρεία το 2018.

Οσον αφορά την Amazon, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, επιδιώκει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2040 ενώ τόνισε ότι θα προχωρήσει στην αγορά 100.000 ηλεκτρικών βαν από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Rivian. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Amazon, η οποία μεταφέρει περίπου 10 δισ. προϊόντα ετησίως και έχει τεράστιο αποτύπωμα από τη μεταφορά τους. Οπως αναφέρει το Reuters, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Μπέζος δήλωσε ότι η Amazon θα χρησιμοποιήσει 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Από την άλλη, η μητρική της Google, Alphabet, δεσμεύθηκε να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία μεταφοράς λογισμικού harware προς τους καταναλωτές έως το τέλος του 2020. Δεσμεύθηκε επίσης να τοποθετήσει ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες για κάθε προϊόν της έως το 2022. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε τις εκπομπές ρύπων από 3,7 εκατ. τόνους σε 750.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2018 και περιόρισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 52% από το 2011.

Τέλος, η Facebook γνωστοποίησε πέρυσι ότι έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές από τα επίπεδα του 2017, έως 75% τον επόμενο χρόνο, αλλά και να στραφεί 100% προς την ανανεώσιμη ενέργεια το 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή