Πέρσι Μπάρνεβικ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής σκηνής απομακρύνεται από τους προβολείς, τουλάχιστον όσον αφορά την παρουσία του στον Ομιλο της ABB Asea BrowBoveri. Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, που μας πέρασε, ο Πέρσι Μπάρνεβικ υπήρξε μη εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εκείνης, την οποία δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό είχε αποκαρδιωτική επίδοση με την τιμή της μετοχής της να καταρρακώνεται από το ρεκόρ των 54,50 ελβετικών φράγκων πέρυσι τον Φεβρουάριο στο ναδίρ των 9 φράγκων στις 5 Οκτωβρίου φέτος? έκτοτε ανέκαμψε στα επίπεδα των 17 φράγκων περίπου. Αν και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το να μείνει η ABB χωρίς τον Πέρσι Μπάρνεβικ θα φαινόταν ειδικά πριν από κάποιο καιρό σαν να έμενε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς τον Αλεξ Φέργκιουσον, σήμερα η παραίτησή του γίνεται σχετικά πιο εύκολα αποδεκτή.

Βέβαια, η πρώτη αντίδραση, που κατεγράφη, ήταν η έκπληξη, αν και οι αναλυτές τόνισαν ότι με την αλλαγή προσώπων δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική μεταβολή στη διοίκηση της επιχείρησης. O 60χρονος Σουηδός, πάντως, δήλωσε ότι με την αποχώρησή του αναλαμβάνει το αναλογούν μερίδιο της ευθύνης για την επίδοση της ABB και αφήνει στη θέση του τον Γιούργκεν Ντόρμαν, μέλος του Δ.Σ. και συνάμα πρόεδρο της φαρμακευτικής Aventis. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Ντόρμαν ήταν ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά στη διασυνοριακή συγχώνευση της γερμανικής Hoechst με τη γαλλική Phone-Poulenc, οι οποίες συνέστησαν την Aventis.

O Πέρσι Μπάρνεβικ, κατά τους αναλυτές του κλάδου, είχε εν μέρει απολέσει την καλή φήμη του παρελθόντος. Ωστόσο, έκτισε την ABB από την αρχή και την ανέδειξε στον ισχυρότερο Ομιλο μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στη γηραιά ήπειρο. Με σπουδές στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στη Johnsoκαι κατόπιν στην Sandvik, προτού προσγειωθεί το 1980 στην τότε Asea και αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Το 1988 οργάνωσε και έθεσε σε εφαρμογή τη συγχώνευσή της με την ελβετική BrowBoveri από όπου ανέκυψε η ABB. Αν και για ορισμένους η διαδικασία σύγκλισης και ενοποίησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο, ο κ. Μπάρνεβικ θα εξασφαλίσει μία θέση στην ιστορία, λόγω του αποκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης της εταιρείας τους. Επιπλέον, είναι ένας από τους τρεις επιχειρηματίες, με τους οποίους ασχολείται το βιβλίο «Οι νέοι ηγέτες του κόσμου» του 1999? σε αυτό αναλύεται διεξοδικά η επιχειρηματική εμπειρία του και η διοικητική μέθοδός του, καθώς και αντιστοίχως του Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgiκαι του Ντέιβιντ Σάιμον της BP.

H παραίτηση στην ABB εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ευρύτερες αλλαγές στην εταιρεία, οι οποίες απηχούν ώς ένα βαθμό και τα αιτήματα των μετόχων? ειδικά ο μεγαλοεπενδυτής Μάρτιν Εμπνερ με άνω του 10% μερίδιο είχε ασκήσει οξεία κριτική στον απερχόμενο. Βέβαια, ο Πέρσι Μπάρνεβικ, παραμένει πρόεδρος της Investor, του επενδυτικού Ομίλου της πανίσχυρης σουηδικής οικογένειας των Βάλενμπεργκ, οι οποίοι είναι πανταχού παρόντες στις κορυφαίες σουηδικές εταιρείες, όπως η ABB, η Scania, Ericsson, Saab, Electrolux και ούτω καθεξής. Σημειωτέον ότι προσφάτως οι Βάλενμπεργκ προέβησαν γενικότερα σε ανασχηματισμούς, όπως συνέβη με τον Λαρς Ράμκβιστ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την Εricssoκαι αντικαταστάθηκε από τον Μάικλ Τρέσοου της Εlectrolux.

Σε σχέση με την προηγούμενη εξαμηνιαία έκθεση του Απριλίου προβλέπει και αυξημένη ανεργία και διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή