ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότερο πλαίσιο στην Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη

24texntnm

H Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρότερους και πιο δεσμευτικούς κανόνες για τις βιομηχανίες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να διασφαλίσει πως η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Σχετικές προτάσεις που αφορούν τους «τομείς υψηλού κινδύνου», όπως αυτοί της υγείας και των μεταφορών, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο σύμφωνα με «λευκή βίβλο» που διέρρευσε στο Bloomberg. Η τελική εκδοχή του σχετικού εγγράφου πρόκειται όμως να τροποποιηθεί έως τότε.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η εν λόγω «λευκή βίβλος» εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για να φτάσει και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο υπερδυνάμεις που έχουν προχωρήσει θεαματικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιδιώκει, πάντως, να διασφαλίσει ότι η πρόοδος στην προηγμένη τεχνολογία θα συνάδει και θα προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες, μεταξύ των οποίων τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς οι επικριτές των ρυθμίσεων υποστηρίζουν πως η επιβολή αυστηρών κανόνων, όπως είναι οι κανόνες της Ε.Ε., θα ανακόψουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αξιωματούχοι της Ε.Ε., όμως, επιμένουν πως αν εναρμονισθούν οι σχετικοί κανόνες στην περιοχή θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ενδέχεται να απαγορεύσει για πολλά χρόνια τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η τεχνολογία.