Οριακή διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακή διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας σημειώσει άνοδο ρεκόρ στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Οι επενδυτές φάνηκαν να κάνουν μια προσωρινή παύση προτού δραστηριοποιηθούν έντονα, καθώς η εβδομάδα που άρχισε χθες αναμένεται να είναι πλήρης, με νέα οικονομικά δεδομένα και με την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά περίπου 0,1%. Είχε κλείσει με κέρδη σχεδόν 1% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν επικράτησε αισιοδοξία για την προσέγγιση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, που καλλιέργησε προσδοκίες για διευθέτηση των μεταξύ τους εμπορικών διενέξεων και θεμάτων που εκκρεμούν, όπως ο νόμος που επέβαλε η Γαλλία στους ψηφιακούς κολοσσούς και οι επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές βιομηχανίες.

Πολλές γερμανικές μετοχές υποχώρησαν όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις τιμές παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να έχουν υποχωρήσει κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαν σημειώσει αύξηση 2,7%.

Ωστόσο, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε τελικά με ελαφρά άνοδο 0,17%. Με απώλειες 0,36% έκλεισε, αντιθέτως, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, όπως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, που σημείωσε χθες τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές κλείνοντας με υποχώρηση 0,57%. Με απώλειες 0,3% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου.

Οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στις ανακοινώσεις της, με τις προβλέψεις όλων να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο -0,5%. Παράλληλα, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές θα είναι τα στοιχεία για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ανοδικά κινήθηκαν, όμως, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών φυσικού αερίου, ακολουθώντας τις τιμές του πετρελαίου που σημείωσαν άνοδο όταν ο στρατάρχης Χαφτάρ έκλεισε τις στρόφιγγες της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη. Το αργό ΗΠΑ χθες το βράδυ έκανε πράξεις στα 58,66 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 64,98 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή