Κλοπές καταλυτών οδηγούν το παλλάδιο στα ύψη

Κλοπές καταλυτών οδηγούν το παλλάδιο στα ύψη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία αύξηση που έχουν σημειώσει τα τελευταία  χρόνια οι κλοπές καταλυτών ανά τον κόσμο έχει ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Την εκτίναξη της τιμής ενός μετάλλου, του πολύ λιγότερα γνωστού από τον χρυσό και από την πλατίνα, του  παλλάδιου.

Η τιμή του παλλάδιου έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και υπερβαίνει σαφώς την τιμή του χρυσού. Μόνον τις τελευταίες δύο εβδομάδες  έχει σημειώσει αύξηση κατά 25%, ενώ στη διάρκεια του περασμένου έτους σχεδόν διπλασιάστηκε. Σήμερα φτάνει τις 2.500 δολάρια η ουγγιά και επομένως το παλλάδιο είναι σαφώς ακριβότερο από τον χρυσό που βρίσκεται  γύρω στα 1.560,70 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για ένα λευκό μέταλλο της ίδιας κατηγορίας με την πλατίνα, ο μεγαλύτερος όγκος του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική. Σε μεγάλο βαθμό παράγεται ως υποπροϊόν της εξόρυξης άλλων μετάλλων, συνήθως της πλατίνας και του νικελίου. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που συνεισφέρουν στην εκτίναξη της τιμής του.

Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι ότι το παλλάδιο αποτελεί καίριο συστατικό στην κατασκευή συσκευών που μετατρέπουν τα τοξικά αέρια όπως, για παράδειγμα, το μονοξείδιο του άνθρακα, σε λιγότερο επικίνδυνα. Και βέβαια κυριότερη από όλες αυτές τις συσκευές είναι ο καταλύτης βενζινοκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων.  Ο μεγαλύτερος όγκος παλλάδιου, πάνω από το 80% της παραγωγής του μετάλλου, χρησιμοποιείται για την παρασκευή καταλυτών. Γι’ αυτό και η εκτίναξη της τιμής του παλλάδιου επηρεάζεται από μια δραματική αύξηση που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι κλοπές καταλυτών.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει πως το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι κλοπές καταλυτών ήταν κατά τουλάχιστον 70% περισσότερες από το σύνολο του 2018. Και την ίδια στιγμή, η προσφορά παλλάδιου είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση. Εκτιμάται πως το 2019 η παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου ήταν πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση για όγδοο διαδοχικό έτος. Εφόσον το παλλάδιο αποτελεί υποπροϊόν της εξόρυξης πλατίνας και νικελίου, οι βιομηχανίες ορυχείων  δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή του όταν αυξάνονται οι τιμές.

Γι’ αυτό και εκτιμάται πως θα υπάρχει για καιρό έλλειψη στην αγορά. Σημειωτέον ότι η Νότια Αφρική, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλάδιου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή της σε πλατίνα και παλλάδιο μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 13,5% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή