Tριγμοί στις αγορές από την επιδημία στην Κίνα

Tριγμοί στις αγορές από την επιδημία στην Κίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα και απαισιοδοξία επικράτησε χθες στις αγορές ανά τον κόσμο υπό τον φόβο μιας νέας επιδημίας οφειλόμενης στον κινεζικό κοροναϊό και δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες για το κινεζικό νέο έτος. Οι επενδυτές ανακαλούν προφανώς τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία άτυπης πνευμονίας (SARS) που εκδηλώθηκε στην Κίνα τη διετία 2002-2003. Τότε ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ είχε υποχωρήσει κατά 2,8%.

Η προοπτική μιας νέας επιδημίας στην Κίνα και στην Ασία γενικότερα οδήγησε χθες τον αμερικανικό δείκτη που παρακολουθεί τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σε πτώση 2,3% και σε πτώση 4% τις μετοχές αλυσίδων ξενοδοχείων, όπως της Wynn Resorts, που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Υποχώρησαν συντονισμένα οι μετοχές όλων των ταξιδιωτικών εταιρειών, αλλά και των ειδών πολυτελείας, καθώς η Κίνα αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά τους. Η Γουόλ Στριτ κινείτο πτωτικά, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν αργά χθες το βράδυ απώλειες 0,15% και 0,46%, αντιστοίχως. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε επίσης, καθώς η χώρα είναι προσφιλής προορισμός για μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών, που συχνά την επισκέπτονται στις διακοπές του κινεζικού νέου έτους και δαπανούν μεγάλα ποσά.

Για μια ακόμη φορά οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια. Τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού και του γερμανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο, με τις αποδόσεις να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Το ασφαλές καταφύγιο του γιεν ενισχύθηκε κατά 0,23% έναντι του δολαρίου, στα 109,95 γιεν προς ένα δολάριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,16%, ενώ με πτώση 0,53% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, όπως και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Με απώλειες 0,65% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και στο -0,49% ο δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης.

Οσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, παρουσίαζαν διακυμάνσεις χθες, καθώς μεταξύ επενδυτών επικράτησε η προσδοκία πως η πλεονασματική παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» θα μπορεί να υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες συνεπάγεται η απόφαση του στρατάρχη Χαφτάρ να κλείσει τη στρόφιγγα στη Λιβύη. Ετσι, το αργό ΗΠΑ σημείωσε πολύ ελαφρά άνοδο και κυμαινόταν το βράδυ στα 58,34 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχώρησε και κυμαινόταν στα 64,57 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή