Λιγότερα δάνεια ζητούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Λιγότερα δάνεια ζητούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια η ζήτηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για δανεισμό μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ σε 144 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ζήτηση για δάνεια μειώθηκε εξαιτίας των χαμηλών αναγκών των επιχειρήσεων για επενδύσεις, αλλά και της διαθεσιμότητας εναλλακτικών κεφαλαίων. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ισπανία, ενώ ακολουθεί η Γαλλία. Από την άλλη, η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων από τις γερμανικές εταιρείες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ενώ εκείνη των αντίστοιχων ιταλικών παρέμεινε αμετάβλητη.

Οπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν τα σημάδια σταθεροποίησης σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενόψει και της πρώτης συνάντησης των στελεχών της ΕΚΤ για την αναθεώρηση της στρατηγικής της, την ερχόμενη Πέμπτη. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΚΤ τον περασμένο Νοέμβριο, θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της τράπεζας. «Εάν υπήρχε σαν αρχική ιδέα να στραφούμε στον περιορισμό της νομισματικής πολιτικής μέσα στον επόμενο χρόνο, αυτή η μείωση της ζήτησης είναι η κατάλληλη υπενθύμιση πως η ανάπτυξη παραμένει αρκετά “εύθραυστη”. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε, μέσω αυτών των υπενθυμίσεων, πόσο αδύναμη είναι η οικονομία», επισήμανε στους Financial Times ο Φρέντερικ Ντουκρόζετ, στέλεχος της Pictet Wealth Management.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW, η εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να βελτιώνεται από τις αρχές του 2020. Μάλιστα, παρά το σύννεφο που έχει σκιάσει τη γερμανική οικονομία, ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη γερμανική οικονομία σημείωσε άνοδο από 10,7 τον περασμένο Δεκέμβριο στο 26,7, φθάνοντας σε υψηλό τουλάχιστον 4 ετών. Η βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης οφείλεται και στην αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, Αχιμ Ουάμπαχ, όμως, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει χαμηλότερος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το «φρένο» που πάτησε πέρυσι η γερμανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το 2019, τον χαμηλότερο των τελευταίων έξι ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή