Την προοπτική έκδοσης κρυπτονομίσματος εξετάζουν κεντρικές τράπεζες

Την προοπτική έκδοσης κρυπτονομίσματος εξετάζουν κεντρικές τράπεζες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπιστώνοντας την ακατανίκητη έλξη που ασκούν σε επενδυτές και κερδοσκόπους τα κρυπτονομίσματα, ομάδα κεντρικών τραπεζών συσπειρώνει τις δυνάμεις της για να εξετάσει από κοινού τη δυνατότητα έκδοσης κρυπτονομισμάτων των κεντρικών τραπεζών αλλά και κάθε άλλη πτυχή της ακανθώδους αυτής υπόθεσης που τις έχει δικαιολογημένα προβληματίσει. Πρόκειται για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες Καναδά, Ιαπωνίας,  Σουηδίας, Ελβετίας, αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας που εξέδωσε χθες και τη σχετική ανακοίνωση.

Οπως τονίζει η Τράπεζα της Αγγλίας, οι εν λόγω κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο έκδοσης κρυπτονομίσματος των κεντρικών τραπεζών, αν είναι εφικτή η διασυνοριακή χρήση ενός τέτοιου κρυπτονομίσματος, αλλά και η  συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα συναφή με τις νέες τεχνολογίες. Θα εξετάσουν επίσης τις οικονομικές τους επιλογές ως προς την προοπτική έκδοσης κρυπτονομίσματος κεντρικών τραπεζών και ζητήματα λειτουργικής αλλά και σχεδιαστικής φύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα διεθνή ΜΜΕ, στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν την έκδοση κρυπτονομισμάτων, αυτά θα υπόκεινται στον έλεγχό τους και δεν θα προκύπτουν από τη λεγόμενη «εξόρυξή» τους, τη διαδικασία έκδοσης και ταυτόχρονης κρυπτογράφησης που διέπει έως τώρα τη σφαίρα των ψηφιακών νομισμάτων.

Η συσπείρωση τόσων κεντρικών τραπεζών και η προσπάθεια συνεργασίας επί του θέματος προδίδουν τον εντονότατο προβληματισμό τους, καθώς τα αδιαφανή και μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα μπορεί να αφαιρέσουν από τις κεντρικές τράπεζες την κυριότερη δύναμή τους που είναι ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος στην οικονομία. Σημειωτέον ότι αρχικά οι κεντρικές τράπεζες, όπως και σημαντικός αριθμός οικονομολόγων συμπεριλαμβανομένου του κατόχου Νομπέλ Οικονομίας Ζόζεφ Στίγκλιτζ, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά των κρυπτονομισμάτων. Προειδοποιούσαν μάλιστα για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επενδυτές ακριβώς εξαιτίας της αδιαφάνειας και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ δεν έπαυαν να θυμίζουν πως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Μεσολάβησαν, ωστόσο, πρωτοβουλίες οργανισμών, επιχειρήσεων όπως το Facebook αλλά ακόμη και της Τράπεζας της Κίνας, που σημειωτέον έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία του bitcoin, να εκδώσουν δικά τους κρυπτονομίσματα και μάλιστα με κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες. Καθοριστική, όμως, για την απόφαση τόσων κεντρικών τραπεζών να  εξετάσουν από κοινού το θέμα στάθηκε πέρυσι η παρέμβαση του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, που επέκρινε την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο και προέβλεψε πως οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα κάποιο άλλο αποθεματικό νόμισμα που θα μπορούσε να είναι ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

Στις συναντήσεις της εν λόγω ομάδας θα προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ, όπως και ο Μπενουά Κερέ, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, που σήμερα είναι στέλεχος της BIS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή