ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες απειλές Τραμπ ρίχνουν τις αγορές

13s1trump2

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξαιτίας των απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά ο κλαδικός δείκτης του αυτοκινήτου στην Ευρώπη είχε πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα τριμηνίας.

Αντιθέτως, στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο χάρις στην ενίσχυση των τιμών των μετοχών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Ο λόγος ήταν κυρίως ότι ΗΠΑ και Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για ένα διεθνές πλαίσιο φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο Dow Jones είχε άνοδο 0,28% και 0,33% ο S&P 500. Ο δε ομώνυμος δείκτης της ψηφιακής αγοράς Nasdaq όπως και ο S&P 500 σημείωσαν ρεκόρ. Η τιμή της μετοχής του τεχνολογικού ομίλου ΙΒΜ είχε κέρδη, διότι τα έσοδά του ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ θετικά λειτούργησε και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της Tesla άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Οπως υπογραμμίζει το Bloomberg, δεδομένου ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται πλησίον επιπέδων ρεκόρ, οι επενδυτές τελούν σε εγρήγορση για τυχόν εξελίξεις που θα ανέκοπταν αυτήν την ορμή. Αναφορικά δε με τον θανατηφόρο ιό στην Κίνα, οι επενδυτές δείχνουν ανησυχία, φοβούμενοι πως θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις, πλήττοντας την παγκόσμια οικονομία.

«Είναι σημαντικό ότι η Κίνα ακολουθεί ανοιχτή πολιτική επικοινωνίας και μιλάει για τα μέτρα, τα οποία λαμβάνει για να αναχαιτίσει τη μετάδοσή του», παρατηρεί ο Αρθουρ Χόγκαν, υπεύθυνος στρατηγικής αγορών στη National Securities. Στη Γηραιά Ηπειρο κι ενώ αρχικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, στο τέλος ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,08% κυρίως λόγω απειλών Τραμπ – η κάμψη συγκρατήθηκε λόγω της προσοχής των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και των αναμενόμενων εκτιμήσεών της για την οικονομία.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με -0,51%, με -0,30% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,58% στο Παρίσι ο CAC 40 και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο IBEX στη Μαδρίτη, της τάξεως του 0,39%. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σχεδόν 2%.