Ακυρώνει την επιβολή ψηφιακού φόρου η Γαλλία

Ακυρώνει την επιβολή ψηφιακού φόρου η Γαλλία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπό την απειλή του Αμερικανού προέδρου πως θα επιβάλει δασμούς σε εμβληματικά γαλλικά προϊόντα, όπως φημισμένα κρασιά και τυριά, η Γαλλία υποχώρησε σε ό,τι αφορά το σχέδιό της να επιβάλει φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Facebook. Aπό την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συμφωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο να μην επιβάλει τους επίμαχους δασμούς μέχρι το τέλος του 2020. Φάνηκε έτσι να αποτρέπεται προσωρινά ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ.

Χθες, όμως, ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε και πάλι να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ασκώντας πίεση για να επιτύχει μία νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Ο κ. Τραμπ έχει ήδη εξαπολύσει απειλές για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων, διεκδικώντας καλύτερους όρους στις σχέσεις που διέπουν ΗΠΑ – Ε.Ε. Ωστόσο, έχει αναβάλει πολλάκις κατά το παρελθόν την απόφαση αυτή, κίνηση που θα μπορούσε να δυσχεράνει τις σχέσεις των δύο εμπορικών εταίρων.

«Συναντήθηκα με τη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπέροχη, με την οποία είχα μια πολύ ωραία συζήτηση. Της είπα όμως ότι, εάν δεν καταλήξουμε κάπου, θα αναγκαστώ να λάβω δράση. Και αυτή θα αφορά την επιβολή πολύ υψηλών δασμών στα αυτοκίνητά τους και σε άλλα προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα μας», επισήμανε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNBC, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

O κ. Τραμπ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαπραγματευθεί μία νέα εμπορική συμφωνία. «Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε. Σε μία άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business News, ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα από την Ε.Ε. μπορεί να φθάσουν έως και 25%. «Στην τελική θα είναι για εμάς πολύ απλό σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε δασμούς 25% στα αυτοκίνητά τους».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ, οι δύο πλευρές συναίνεσαν να υποχωρήσουν στα σχέδιά τους, ώστε να αποτραπεί ένας δασμολογικός πόλεμος. Δηλαδή από τη μία, ο κ. Λε Μερ συμφώνησε να αναστείλει την επιβολή φόρου στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μέχρι το τέλος του 2020, από την άλλη, ο κ. Μνούτσιν αποφάσισε να μην προχωρήσει στα αντίποινα που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω της επιβολής δασμών σε γαλλικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η συζήτηση του Αμερικανού προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, όπου και οι δύο συμφώνησαν να αναστείλουν τα σχέδιά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να επιβάλουν δασμούς έως και 100% σε μερικά από τα πιο εμβληματικά γαλλικά προϊόντα, από κρασιά μέχρι και τσάντες, ως αντίποινα στην πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 3% σε τεχνολογικούς κολοσσούς οι οποίοι έχουν έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει με την επιβολή δασμών, καθώς εκτιμούσε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο κ. Λε Μερ είχε διαμηνύσει προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ότι η χώρα του δεν έχει θέσει στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες, επισημαίνοντας πως οι δασμοί είναι απαράδεκτο μέτρο.

Πιέσεις προς Ε.Ε.

Η πίεση που ασκεί ο κ. Τραμπ προς την Ε.Ε. έρχεται σε μια περίοδο που, ώς ένα βαθμό τουλάχιστον, φαίνεται να αποκλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Πρόσφατα οι δύο μεγάλες οικονομίες υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία, η οποία υποχρεώνει την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Εντούτοις, ο κ. Τραμπ ανοίγει νέο μέτωπο με την Ε.Ε., θέτοντας και χρονικό όριο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o κ. Τραμπ αναμένει να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. πριν από τις φετινές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, καθώς θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολο να έχει εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε. παρά με την Κίνα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Νταβός, ο κ. Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, ώστε να διαπραγματευτούν μια νέα εμπορική συμφωνία: «Εχουν βάλει εμπόδια και δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγές, έχουν δασμούς παντού. Το καθιστούν αδύνατο. Ειλικρινά, είναι πιο δύσκολο να έχεις εμπορικές συναλλαγές μαζί τους παρά με την Κίνα».

Η απειλή του κ. Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων ανακαλεί στη μνήμη τούς δασμούς ύψους 7,5 δισ. που επέβαλε σε ευρωπαϊκά προϊόντα τον περασμένο Οκτώβριο, ως αντίποινα στις επιδοτήσεις της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή