Μια νέα επιχειρηματική ελίτ αναδύεται από πράσινες επενδύσεις

Μια νέα επιχειρηματική ελίτ αναδύεται από πράσινες επενδύσεις

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, μια νέα ελίτ που δημιουργήθηκε μέσα από πράσινες επενδύσεις και απέδειξε πόσο προσοδοφόρος δραστηριότητα μπορεί να είναι η συμμετοχή στην προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη. Ανάμεσά τους τέσσερις μέτοχοι του κινεζικού κολοσσού CATL, που προμηθεύει με μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα οχήματα τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως η Daimler και η BMW. Αυτοί οι τέσσερις μέτοχοι άντλησαν κέρδη ύψους 17 δισ. δολαρίων, ενώ ένας Αυστραλός επιχειρηματίας συγκέντρωσε κέρδη ύψους 7 δισ. δολαρίων από την ανακύκλωση. Και, φυσικά, ο γνωστός πλέον Ελον Μασκ, που  επένδυσε στην Tesla, την καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Οι περιουσίες τους συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνον από την ανάπτυξη επιχειρήσεων με λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το άθροισμα των περιουσιών τους ανερχόταν σε 61 δισ. δολάρια στα τέλη του 2019. Είναι εν ολίγοις περίπου τριπλάσιο από την κεφαλαιοποίηση της Halliburton, της εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών. Οπως σχολιάζει εύστοχα το Bloomberg, ο κατάλογος με τα ονόματα των καινοτόμων αυτών επενδυτών και τις εταιρείες στις οποίες επένδυσαν φανερώνει ότι η πράσινη οικονομία διευρύνεται και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα, από τη γνωστή καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ελον Μασκ μέχρι τα άγνωστα ονόματα των ιδρυτών ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας. Και, βέβαια, η άνοδος όλων αυτών στην κορυφή του καπιταλισμού είναι το αποτέλεσμα συστηματικών πιέσεων από πλευράς των επενδυτών.

Αντανακλά, άλλωστε, τη συνεχή αύξηση των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή ενθαρρύνουν πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο σύνολό τους τα περιουσιακά στοιχεία που εντάσσονται στην ευρύτερη αυτή κατηγορία ανήλθαν σε 30,7 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2018. Είχαν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδότησε ομάδα εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Bloomberg. Η δημοφιλία των πράσινων επενδύσεων είναι τόσο μεγάλη, ώστε αξιωματούχοι της Ε.Ε. εργάζονται ήδη για τη σύνταξη κανόνων που θα τις διαχωρίζουν από τις συμβατικές. Τα κεφάλαια που εισρέουν στις βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν πράγματι δημιουργήσει μια νέα γενιά περιουσιών. 

Ερευνώντας τον κατάλογο με τα ονόματα των πλουσίων της νέας κατηγορίας ανακαλύπτει κανείς λίγες μόνον πραγματικά πολύ μεγάλες περιουσίες που δημιουργήθηκαν από επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισ. δολαρίων. Εκτιμάται, όμως, πως την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν πολύ περισσότερες, μεταξύ των οποίων θα συγκαταλέγονται και νεοφυείς που θα παράγουν ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη και άλλες που θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

Η αυξανόμενη ζήτηση για φυτικά υποκατάστατα κρέατος θα δημιουργήσει σύντομα δύο δισεκατομμυριούχους: τον Ιθαν Μπράουν, ιδρυτή της Beyond Meat, και τον συνονόματό του Πάτρικ Μπράουν, διευθύνοντα σύμβουλο της Impossible Foods. Τόσο ο μεν όσο και ο δε έχουν μερίδια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις αντίστοιχες εταιρείες. Οι δύο εταιρείες έχουν δημιουργήσει, άλλωστε, μια νέα αγορά υποκατάστατων κρέατος που δεν έχουν περιβαλλοντικό κόστος, καθώς η εκτροφή ζώων αντιπροσωπεύει το 14,5% των εκπομπών καυσαερίων.

Βεβαίως, η οικονομία του άνθρακα παραμένει κυρίαρχη. Μεγιστάνες του πετρελαίου, βιομήχανοι και κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Και η σαουδαραβική Aramco έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, που ανέρχεται σε 1,8 τρισ. δολάρια. Οι κρατικές επιδοτήσεις στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνονται τελευταία συμπιέζοντας τις περιουσίες της νέας κατηγορίας πλουσίων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αλόις Γόμπεν της Enercon, καθώς δήλωσε πως αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στις επιχειρήσεις του στη Γερμανία. Αιτία, ένα «κύμα» από αγωγές που υποβλήθηκαν κατά των αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παραγγελίες στον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή