ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ (και νωρίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία) λόγω έντονων ανησυχιών για το πώς θα επηρεάσει η μετάδοση του κοροναϊού από την Κίνα την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς χθες οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν κάμψη 0,22% και 0,07% αντιστοίχως. O πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,71%.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ως έχουν τα επιτόκιά της και να επανεξετάσει ενδελεχώς την πολιτική της υπό την καθοδήγηση της νέας προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ αποδυνάμωσε 0,25% το ευρώ προς το δολάριο στο 1,1063 δολάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 9 Δεκεμβρίου 2019. «Ουσιαστικά, αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι θα αξιολογήσει εκ νέου ορισμένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιεί την τελευταία δεκαετία», παρατηρεί ο Mινχ Τρανγκ, αναλυτής της Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια.

Στη Wall Street, ο κλάδος που κυρίως επηρέασε δυσμενώς τον S&P 500 ήταν της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, διότι οι επενδυτές προσπαθούσαν να αντιληφθούν τον πιθανό αντίκτυπο του κοροναϊού. Στην περίπτωση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών εξόρυξης και πρώτων υλών δημιούργησε καθοδικές πιέσεις, ακολουθώντας την πορεία των αντίστοιχων σε Σίδνεϊ, Σεούλ κ.λπ. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με – 0,85%, με – 0,65% ο CAC 40 στο Παρίσι, με – 0,94% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο FTSE MIB στο Μιλάνο δεν είχε μεταβολή από την Τετάρτη και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με – 0,58%.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχώρησε έως και κατά 3%, συνεχίζοντας τις απώλειές του, διότι οι επενδυτές στην αγορά αυτή ανησυχούν μήπως μία από τις επιπτώσεις της μετάδοσης του κοροναϊού είναι και η εξασθένηση της ζήτησης για πετρέλαιο. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 55 δολάρια το βαρέλι με πτώση 3,1%, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση της τάξεως του 2,7%, στα 61,51 δολάρια το βαρέλι. Συνολικά μιλώντας, όσοι δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά δείχνουν επιφύλαξη ως προς τις μετοχές, που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ σταθμίζουν τον κίνδυνο από την ασθένεια στον κλάδο των αερομεταφορών, του λιανεμπορίου και της ενέργειας.