Ετοιμη για επαναπροσδιορισμό στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Ετοιμη για επαναπροσδιορισμό στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρεία επανεξέταση της πολιτικής της οδηγείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε η νέα πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά την προσέγγιση για αναθέρμανση του πληθωρισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πιθανόν η Κριστίν Λαγκάρντ να επαναπροσδιορίσει τον βασικό στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αλλά και τον τρόπο επίτευξής του. Σημειωτέον ότι στην Ευρωζώνη ο δείκτης του πληθωρισμού επί σειρά ετών απέχει από τον επίσημο στόχο του σχεδόν 2%, ακόμα και αφότου ο Μάριο Ντράγκι, ο προκάτοχος της Κριστίν Λαγκάρντ, εφάρμοσε επιθετικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η νέα πρόεδρός της ανέφερε χθες πως η όλη αναθεώρηση και επανεξέταση ίσως διαρκέσει ένα χρόνο, χωρίς να αποκλείει και μια παράταση – «θα τελειώσει όταν όλα θα έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείσα ποιες είναι οι επικείμενες αλλαγές ως προς τον στόχο του πληθωρισμού, δεν απάντησε, αλλά δήλωσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε που δεν θα εξετάσουμε ενδελεχώς, και προφανώς ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού είναι μέσα σε αυτά – θα δούμε ποια είναι τα εργαλεία μας, πώς κάνουμε τις μετρήσεις μας, πώς εκπληρώνουμε στόχους και πώς επικοινωνούμε». Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το πώς η ΕΚΤ θα μπορέσει να ενσωματώσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα μοντέλα της διαμόρφωσης πολιτικής.

Σταθερά τα επιτόκια

Η ΕΚΤ δεν έκανε καμία αλλαγή ως προς τα επιτόκιά της χθες, απλώς εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη συνέχιση της αγοράς τίτλων και, εάν παραστεί ανάγκη, για τη μείωση του κόστους δανεισμού έως ότου η αύξηση τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης επανέλθει στα επίπεδα του επίσημου στόχου της. Το ευρώ δεν εμφάνισε αξιοπρόσεκτη μεταβολή, υποχώρησε ελαφρώς μετά την ανακοίνωση πως δεν αλλάζει η γραμμή στα επιτόκια και δεν διαφοροποιήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ. Τις απογευματινές ώρες είχε διαμορφωθεί προς το δολάριο στο 1,1084 δολ., με μια πτώση 0,1%. Οσο καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάζει τα πάντα που την αφορούν, αναμένεται πως δεν θα μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της.

Οπερ σημαίνει ότι κάθε μήνα θα προσθέτει ομόλογα 20 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της των 2,6 τρισ. ευρώ και θα χρεώνει 0,5% τόκο στις τράπεζες που φυλάσσουν σε αυτήν τα κεφάλαιά τους, τα οποία για το μεγαλύτερο μέρος του έτους παραμένουν ανενεργά.  Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ διαπίστωσε ενδείξεις μιας συγκρατημένης ανόδου του πληθωρισμού, αυτός εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο τού σχεδόν 2%. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε ότι αυτός θα πρέπει να είναι συμμετρικός, διότι, εάν ορίζεται ένας κεντρικός στόχος και λογίζεται ως το ανώτατο όριο, λιγοστεύουν οι πιθανότητες εκπλήρωσής του. Πάντως, οι πιο σκληροπυρηνικοί, που επί μακρόν ζητούν να κλείσουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ, θα δώσουν μάχη – ορισμένοι εξ αυτών θέλουν μια ζώνη διακύμανσης πέριξ του 2% για τον πληθωρισμό, κάτι που θα μειώσει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να κινητοποιηθεί, και άλλοι επιθυμούν μείωση ή διατήρησή του.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης οι κίνδυνοι είναι λιγότερο αισθητοί. «Η νομισματική πολιτική οφείλει να παραμείνει ιδιαίτερα χαλαρή, ενώ οι κυβερνήσεις που έχουν το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο ας προετοιμασθούν για μέτρα στήριξης», πρόσθεσε. Τον τελευταίο καιρό τα δεδομένα της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, κάνοντας τους οικονομολόγους να πιστεύουν πως τα χειρότερα πέρασαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή