Υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα και την όποια επίδραση μπορεί να έχει στην κινεζική και, κατ’ επέκταση, στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αρνητική επίπτωση στο επενδυτικό κλίμα είχαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, ότι θα επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συναινέσει στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε μερικώς την Πέμπτη, μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τον κοροναϊό πως δεν πρόκειται προς το παρόν για μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Εντούτοις, η ανησυχία για το ενδεχόμενο γρήγορης εξάπλωσης του νέου ιού –δεδομένου ότι εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στην ενδοχώρα αλλά και στο εξωτερικό λόγω του νέου κινεζικού έτους– συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις των κυβερνητικών τίτλων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν σε χαμηλό πολλών εβδομάδων, με την απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων να κυμαίνεται στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά στο χαμηλό έξι εβδομάδων -0,31% που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα, επηρεασμένη επίσης από το λιγότερο –σε σχέση με το αναμενόμενο– ήπιο ύφος της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της Ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη. Παρόμοια κίνηση κατέγραψε και η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, υποχωρώντας την Πέμπτη σε χαμηλά δύο εβδομάδων 1,71%, προτού αυξηθεί μερικώς προς το 1,74% την επόμενη μέρα, παραμένοντας ωστόσο περίπου 8 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

Στην Ιταλία, η απόδοση των 10ετών κυβερνητικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων 1,45% την Τετάρτη, μετά τα δημοσιεύματα ότι ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κόμματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο πρόκειται να παραιτηθεί. Ωστόσο, η ανοδική αυτή τάση αντιστράφηκε πλήρως, με την εν λόγω απόδοση να μειώνεται σε χαμηλό δύο μηνών 1,24% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, με τις αρχικές ανησυχίες να μετριάζονται, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν πως δεν είναι πιθανή η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαπραγματευόταν σε χαμηλά επτά εβδομάδων 1,1030 την Παρασκευή, την ώρα συγγραφής του άρθρου, επηρεασμένη αρνητικά από το ύφος των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ διατήρησε τα παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι αυτά θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει δυναμικά προς ένα επίπεδο επαρκώς κοντά στον στόχο. Επιβεβαιώνοντας πως οι μηνιαίες αγορές τίτλων αξίας 20 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν μέχρι την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή