ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στη Αργεντινή έχουν δυναμιτίσει περαιτέρω την αξιοπιστία του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα και το πρόσφατο σχέδιο της κυβέρνησής του για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για τέταρτο κατά σειράν χρόνο. Ηγγικεν λοιπόν η ώρα για την επανεξέταση μιας νέας μεθοδολογίας. Το σχέδιο της οικονομικής ανάκαμψης της Αργεντινής επικεντρώνεται στην πρόταση για την αναδιάρθρωση χρεών 94 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H κυβέρνηση ήλπιζε ότι οι ετήσιες αποταμιεύσεις των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τις επέτρεπαν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους αφένος και αφετέρου ότι θα οδηγούσαν στην οικονομική ανάπτυξη.

Πάντως, το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα. Καθώς η οικονομική κρίση της Αργεντινής επιδεινώνεται, καθίσταται περισσότερο αμφίβολο ότι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του χρέους της θα είναι αρκετή ώστε να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. H είσπραξη των φόρων άρχισε να παρουσιάζει πτώση με ταχύτερο ρυθμό, γεγονός το οποίο αντανακλά τη διεύρυνση της υφέσεως. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δεν θα πετύχει το στόχο της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αυτή η παραδοχή απειλεί τη συμφωνία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τον ερχόμενο μήνα τα εκταμίευε στο Μπουένος Αϊρες 1,3 δισεκ. δολάρια.

Οι πιέσεις αυτές συνοδεύονται και από την παραίτηση άλλου ενός υπουργού και ανωτάτων συμβούλων, αφήνοντας τον πρόεδρο ντε λα Ρούα και τον υπουργό Οικονομικών κ. Καβάγιο, σε περισσότερη απομόνωση.

Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι αναγκαίο να επανεξετασθούν ριζοσπαστικοί τρόποι δράσεως, όπως οι μεγαλύτερες περικοπές στις καταβολές για την εξυπηρέτηση του χρέους, προς όφελος της οικονομικής αναπτύξεως.

Είναι αληθές ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Αργεντινή να χάσει ακόμη ένα μέρος της αξιοπιστίας της στις αγορές, αλλά στην ουσία δεν χάνει και πάρα πολλά. Επιπροσθέτως καθίσταται σαφές ότι ή Αργεντινή θα πρέπει να εξετάσει και άλλους τρόπους αναφορικά με την ισοτιμία του νομίσματός της. Αυτό είναι απαραίτητο δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής έχει εξασθενήσει.

Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έχουν γίνει αναλήψεις 2,7 δισ. δολαρίων από τις ιδιωτικές κατεθέσεις. Τη δολαριοποίηση ή ελεύθερη διακύμανση της τιμής του πέσο στην αγορά συναλλάγματος, πρότεινε προσφάτως, ο Ρικάρντο Χάουσμαν, πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Inter-AmericaDevelopment Bank. O κ. Χάουσμαν πρότεινε συγκεκριμένα ότι όλες οι καταθέσεις και οι υποχρεώσεις σε αμερικανικά δολάρια -πλην εκείνων προς τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς- θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στην κλίμακα του πληθωρισμού του πέσο.

Είναι απειλή η άνοδος της Κίνας ή ευκαιρία για την Ιαπωνία; Πολλοί αναλυτές στο Τόκιο κατηγορούν εν μέρει την Κίνα για τα συνεχιζόμενα οικονομικά δεινά της Ιαπωνίας, υποστηρίζοντας ότι ο χαμηλού κόστους ανταγωνισμός από την Κίνα στερεί επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εξαγωγές από την Ιαπωνία -όπως έκανε και από τη Νοτιοανατολική Ασία στη διάρκεια της ασιατικής κρίσης του 1997.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή