Αβέβαιο το μέλλον του ομίλου Kvaener

Αβέβαιο το μέλλον του ομίλου Kvaener

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Παράταση ζωής έλαβε χθες ο βρετανο-νορβηγικός όμιλος Kvaener, εξασφαλίζοντας κεφάλαια ύψους 27,85 εκατ. δολαρίων από τράπεζες και έναν βασικό προμηθευτή του, αλλά το μέλλον του ομίλου είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς στην κρίσιμη αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων οι πιθανότητες συμφωνίας για το σχέδιο διάσωσής του εμφανίζονται περιορισμένες.

Οι διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων μετόχων του ομίλου -που δραστηριοποιείται σε 35 χώρες και απασχολεί 35.000 εργαζόμενους- δεν έχουν γεφυρωθεί και το γεγονός αυτό μπλοκάρει την όποια συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης. Οι ισχυρότεροι μέτοχοι της Kvaerner αυτή τη στιγμή προβάλλουν οι εταιρείες Aker και Yukos, καθώς ελέγχουν από κοινού το 22% του ομίλου. H Aker επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συγχώνευσή της με τον όμιλο Kvaerner ελέγχοντας το 60% αυτού, αφού εμφανίζει τη συμφωνία ως όρο για να συμμετάσχει στην προσπάθεια διάσωσης. Ομως, τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της Kvaerner ενέκρινε ένα διαφορετικό σχέδιο διάσωσης στο οποίο εμπλέκεται η ρωσική εταιρεία Υukos.

Μπροστά στο αδιέξοδο και υπό την απειλή της χρεοκοπίας, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Εκπρόσωπος του ομίλου τονίζει ότι αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι διαφωνίες παραμένουν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Kvaerner-Aker. Αν το σενάριο αυτό προχωρήσει, θεωρείται βέβαιο ότι το διοικητικό συμβούλιο θα ζητήσει την αποτίμηση των αξιών των δύο πλευρών από ανεξάρτητη αρχή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να πουλήσει τον όμιλο σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή