Επενδυτικοί οίκοι εγκαταλείπουν κινεζικούς ομίλους

Επενδυτικοί οίκοι εγκαταλείπουν κινεζικούς ομίλους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος αλλά και η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας πολλών κινεζικών εταιρειών αναγκάζουν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να τις εγκαταλείψουν, ενώ αυτές προσπαθούν να πουλήσουν μετοχές τους στη Γουόλ Στριτ. Οι Credit Suisse, Citigroup και Bank of America συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγάλες επενδυτικές που απέσυραν τη στήριξή τους σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συμφωνίες, τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον τη στήριξη των μεγάλων τραπεζών, καθώς μειώθηκε η χρηματιστηριακή αξία τους και ενδεχομένως μειώνονται οι μελλοντικές προμήθειες των τραπεζών. Ανάμεσά τους η εταιρεία Ucommune, που εμφανίζεται ως η κινεζική απάντηση στην αμερικανική νεοφυή WeWork, αλλά και η Canaan, εταιρεία τεχνολογίας για τη λεγόμενη «εξόρυξη» του κρυπτογραφημένου νομίσματος bitcoin.  Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με το αυστηρότερο πλαίσιο που εν τω μέσω του εμπορικού πολέμου επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στην πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στις κεφαλαιαγορές. Το φθινόπωρο του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να απαγορεύσει την εισαγωγή κινεζικών επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά και να επιβάλει αυστηρά όρια στο πόσες κινεζικές μετοχές μπορούν να αγοράσουν τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τελικά ανακάλεσε αυτές τις απειλές σαφώς προτού πλησιάσουν οι δύο πλευρές στη λεγόμενη προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν στις 15 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στους FT ο Στίβεν Καν, συνεργάτης της εταιρείας νομικών συμβούλων Dechert, τόνισε πως μετά όλα αυτά «δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι τράπεζες ανησυχούν» όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει μια περίπτωση στην οποία η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εργαζόταν επί έξι μήνες στην εισαγωγή της EHang Holdings, κινεζικής εταιρείας κατασκευής drones, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εγκαταλείψει το φιλόδοξο σχέδιο τον Δεκέμβριο. Αυτό γιατί η EHang άντλησε μόνο 40 εκατ. δολάρια τον Δεκέμβριο στην αρχική δημόσια εγγραφή της, αλλά ο αρχικός στόχος της ήταν τα 100 εκατ. δολάρια. Επίσης, η κινεζική εταιρεία χώρων εργασίας Ucommune προσέλαβε τις Citigroup, Credit Suisse και Bank of America σχεδιάζοντας την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο, οι τρεις τράπεζες εργάζονταν πάνω στο σχέδιο, αλλά ξαφνικά τον Δεκέμβριο αποχώρησαν από τη συμφωνία που είχαν κλείσει με την κινεζική εταιρεία. Ενα από τα στελέχη της μιας τράπεζας χαρακτήρισε «τρελή» τη χρηματιστηριακή αξία που επιδίωκε η ζημιογόνος Ucommune. Και η Credit Suisse εγκατέλειψε την κινεζική Canaan λίγο πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο. Η κινεζική εταιρεία είχε αντλήσει 90 εκατ. δολάρια στην αρχική δημόσια εγγραφή της, ενώ στόχευε σε ποσό τετραπλάσιο από αυτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή