ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Τα δύσκολα πέρασαν, η υψηλή τεχνολογία ανοίγει ξανά πανιά…

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Τα δύσκολα πέρασαν, η υψηλή τεχνολογία ανοίγει ξανά πανιά…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία καλή ημέρα η χθεσινή για τις μετοχές των εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, όχι όμως εξίσου αισιόδοξη για εκείνες των πετρελαϊκών εταιρειών, που τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούν -ή ικανοποιούν- με την αστάθειά τους το επενδυτικό κοινό.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ φασόν στον κόσμο, η TaiwaSemiconductor Co., προέβη χθες σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον του κλάδου. H αμερικανική Intel Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία μικροτσίπ ηλκετρονικών υπολογιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε καινότομο σχεδιασμό ενός νέου προϊόντος της. H τράπεζα Credit Swiss First Βostoαναβάθμισε από την πλευρά της το σύνολο του κλάδου ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ταϊβάν. H τράπεζα προέβλεψε χαρακτηριστικά ότι «τα χειρότερα πέρασαν, πάμε για καλύτερες ημέρες…». Οι τρεις προαναφερόμενες εξελίξεις τόνωσαν χθες τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Ανοδος 71%

O δείκτης DJ Stoxx Technology Index, ο οποίος από τις 22 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει εκπληκτική άνοδο, κατά 71%, κέρδισε καταρχήν χθες 1,8%, ενισχύοντας σε άνοδο τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μεγάλες εταιρείες, με συμφέροντα στην Ταϊβάν, όπως η Philips, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να ενισχύονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ποσοστό άνω του 2%. Μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι η βρετανική ARM Holdings και η ολλανδική ASM International είδαν επίσης τις τιμές των μετοχών τους να ενισχύονται, σε ποσοστό 3,3% και 1,9% αντιστοίχως. H ανακοίνωση της Intel, ότι ανέπτυξε μία νέα δομή τρανζίστορ -που απαρτίζουν τους ημιαγωγούς-, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μικροεπεξεργαστών, που θα τρέχουν με υψηλότατες ταχύτητες και θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι οι «συμβατικοί», δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις αγορές. Ωστόσο, η κατάσταση πήρε μια τροπή προς το χειρότερο, όταν η αρμόδια αμερικανική Αρχή κατέληξε στο επίσημο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης γαι το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους. Οπως ανέφερε η Επιτροπή Οικονομολόγων, η αμερικανική οικονομία άρχισε να υποχωρεί σε κατάσταση ύφεσης από τον Μάρτιο του 2001 και τα πράγματα απλά χειροτέρευσαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εχασαν οι πετρελαϊκές

«Πλήγμα» υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση από τον κλάδο των πετρελαϊκών εταιρειών. Με τη Ρωσία να επιμένει σε μία κατ’ ουσίαν συμβολική μείωση των εξαγωγών της πετρελαίου, και με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν εκ νέου -αργά χθες το βράδυ στα 18,25 δολάρια το βαρέλι του Brent στην αγορά του Λονδίνου, με πτώση 1,03 δολαρίων- οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών δέχθηκαν και αυτές χθες νέες πιέσεις. Ειδικότερα, οι τιμές των μετοχών των TotalFinaElf, BP και Eni υποχώρησαν κατά 3,8%, 3,3% και 3,2% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν χθες οι μετοχές των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς υπήρξαν νέες ενδείξεις ότι η κρίση της διαφημιστικής δαπάνης φτάνει στο τέλος της.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο Λονδίνο με οριακή άνοδο 0,18%, στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,21%, ο MIB 30 στο Μιλάνο με πτώση 1,05% και στη Ζυρίχη ο SMI -έπειτα από πολλές περιπέτειες και αμφιβολίες- με άνοδο 0,19%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra Dax παρουσίαζε απώλειες 0,55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή