H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Wall Street αγνόησε την επίσημη κήρυξη σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας από το National Bureau of Economic Research (NBER). Δηλαδή, μόνο… το αντίθετο θα αποτελούσε την έκπληξη. H αρμόδια αυτή Επιτροπή των κορυφαίων ακαδημαϊκών της Αμερικής ανακοίνωσε ότι η τρέχουσα ύφεση της οικονομίας ξεκίνησε τον Μάρτιο, όμως θα ανακάμψει τον Ιούλιο του 2002 (όπως πρόβλεψε ένα μέλος της). Αλλά η Wall Street χθες διατήρησε την ψυχραιμία της και τα κέρδη της. H έκθεση δεν αιφνιδίασε τη Wall Street, καθώς η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ήταν γνωστή. Είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτο ότι η Wall δεν παγιδεύτηκε στην επίσημη «μαύρη» εικόνα της ύφεσης που έδωσε η έκθεση της NBER. Είναι γνωστό ότι η οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε παγιδευθεί σε ύφεση.

Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου της μοναδικής υπερδύναμης, που πανίσχυρη γιόρτασε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου του 2000 την είσοδό της στο 10ο χρόνο συνεχούς αναπτυξιακής μεγέθυνσης, επίτευγμα-ρεκόρ μακρότερης χρονικής αναπτυξιακής διάρκειας στην ιστορία του αμερικανικού έθνους, από χθες τελεί και επίσημως σε ύφεση. Ομως, οι ελπίδες διατηρούν το ενδιαφέρον στη Wall Street και το δολάριο. Το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2002 κυριαρχεί και η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρη στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν.

Β Λοιπόν, ο διεθνής οίκος «Fitch» έσπευσε χθες κάνει πρώτος -μπας και χάσει την πρωτιά- την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας, ενώ ο αμερικανικός οίκος «Standard & Poor’s» προειδοποίησε ξανά πως θα υποβαθμίσει, σημαντικά αυτή τη φορά, το μακροπρόθεσμο χρέος τόσο σε γιεν όσο και σε ξένο συνάλλαγμα. Να θυμίσω ότι ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο ο «Standard & Poor’s» υποβάθμισε ελαφρώςτην άριστη τότε πιστοληπτική ικανότητα -με τη μείωση των ratings στο AA+ από AAA του μακροπρόθεσμου χρέους τόσο σε γιεν όσο και σε ξένο συνάλλαγμα- επικαλούμενος τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους και τους αργούς ρυθμούς της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Να επισημανθεί ότι μόνον η Ιταλία από τον Ομιλο των Επτά -G7- πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- έχει χαμηλότερο rating.

Χθες, λοιπόν, ο «Fitch» υποβάθμισε στο AA από AAA+ το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιαπωνίας τόσο σε γιεν όσο και σε ξένο συνάλλαγμα. Ωστόσο, ούτε ο Nikkei ούτε το γιεν θορυθήθηκαν, κι ενώ ο δείκτης Nikkei, που είχε καταρεύσει κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια, έκλεισε χθες με άλμα κατά 3,44% στις 11.064,30 μονάδες, καθώς η πολυπόθητη εξασθένηση του γιεν προκαλεί ανακούφιση. Βεβαίως, χθες, το γιεν σταθεροποιήθηκε με συνέπεια το δολάριο να υποχωρήσει στα 124,10 γιεν. Το Τόκιο προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτατη πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς κανείς δεν επιθυμεί ανεξέλεγκτες κινήσεις, καλλιεργώντας αμφιβολίες πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξασθένηση του γιεν μέσω αγορών ξένων ομολόγων και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί την περίπτωση αυτήν. Βεβαίως, η τατάσταση είναι δραματική, αλλά ο πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι απέκλεισε το ενδεχόμενο δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού από την τρέχουσα Βουλή. Ηδη την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. γιεν (24,5 δισ. δολαρίων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή