Δημοσιονομική εξυγίανση ζητεί από τη Ρώμη το ΔΝΤ

Δημοσιονομική εξυγίανση ζητεί από τη Ρώμη το ΔΝΤ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό χρέος, αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης, έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της ιταλικής οικονομίας, όπως δείχνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο της κυβέρνησης για το 2020, με το ΔΝΤ να επισημαίνει παράλληλα ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ παρακίνησε την ιταλική κυβέρνηση να λάβει από την αρχή μέτρα τα οποία θα τη βοηθήσουν να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Οπως αναφέρει και το Reuters, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο για 2,2% που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Το ΔΝΤ επισήμανε ακόμα ότι το υψηλό δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί όπως έχει προβλεφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μιλώντας μάλιστα για αύξησή του. «Το χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή κοντά στο 135% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ενώ θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα λόγω της συνταξιοδοτικής δαπάνης». Η κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που μετρούν μόλις πέντε μήνες στην εξουσία, έχουν στόχο να υποχωρήσει το χρέος από 135,2% φέτος στο 131,4% έως το 2022. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τα συνδικάτα, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στο έτος συνταξιοδότησης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό τι επίπτωση θα έχει στα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα διαμορφωθεί περίπου στο 0,5% φέτος, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του. Στη συνέχεια, η ιταλική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 0,6% ή 0,7% στα επόμενα χρόνια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι προβλέψεις του είναι από τις χαμηλότερες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως λόγω των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης.

Οσον αφορά τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε υποστεί πλήγμα από το βάρος των κόκκινων δανείων, το ΔΝΤ σημειώνει  ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας παράλληλα ότι η κεφαλαιοποίηση αλλά και η ποιότητα κεφαλαίων του τραπεζικού τομέα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Από την άλλη επισήμανε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένης και της περιορισμένης δυνατότητας των ιταλικών τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδά τους. Ας σημειωθεί ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τραπεζικές κρίσεις, η Ιταλία κατέφυγε στην εφαρμογή ενός μοντέλου εγγύησης των καταθέσεων από υγιή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάτι που βρίσκει αντίθετο το Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή