Το Βερολίνο καθυστερεί, το Καράτσι αναπτύσσει προηγμένο τεχνολογικό οικοσύστημα

Το Βερολίνο καθυστερεί, το Καράτσι αναπτύσσει προηγμένο τεχνολογικό οικοσύστημα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που η Γερμανία χάνει το τρένο της ψηφιακής εποχής, μια αναπτυσσόμενη χώρα, μια χώρα του άλλοτε λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, έχει πάρει την ανιούσα και αναρριχάται στην κλίμακα της τεχνολογικής εξέλιξης. Πρόκειται για το Πακιστάν, μια χώρα με νεανικό πληθυσμό, ιδιαίτερα εξοικειωμένο με την υψηλή τεχνολογία, με μια τεράστια αγορά 220 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και με διαρκώς αυξανόμενο εγχώριο κεφάλαιο, που προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες σε καινούργιες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας της Deutsche Welle τονίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια το Πακιστάν έχει αναπτύξει ολόκληρο τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Στη χώρα βρίσκεται, άλλωστε, μεγάλος αριθμός ταλέντων, νεαρών ατόμων με μεγάλη ειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ παραμένει ακόμη οικονομικά προσιτό για τις επιχειρήσεις. Εχει, εν ολίγοις, εξελιχθεί στο ιδανικό περιβάλλον για νεοφυείς εταιρείες. Σε σχετική έκθεσή της η συμβουλευτική McKinsey & Co υπογραμμίζει πως από το 2010 έχουν εμφανιστεί στο Πακιστάν 720 νεοφυείς εταιρείες, με 67% να παραμένουν ενεργές και 100 από αυτές να αντλούν επιτυχώς κεφάλαια από επενδυτές. Η McKinsey & Co υπογραμμίζει, άλλωστε, πως το Πακιστάν συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της πακιστανικής επενδυτικής Sarmayacar, όλες αυτές οι ιστορίες επιτυχίας των διάφορων νεοφυών εταιρειών ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Πακιστάν και την πεποίθησή τους πως η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό. Το Καράτσι είναι το επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο του Πακιστάν, στο οποίο σχηματίστηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη και ισχυρή ομάδα μηχανολόγων λογισμικού. Το Καράτσι είναι, άλλωστε, η έδρα της νεοφυούς εταιρείας μεταφορών Careem, την οποία εξαγόρασε η Uber τον Μάρτιο του περασμένου έτους έναντι 3,1 δισ. δολαρίων.

Νεαροί επιχειρηματίες δήλωσαν στην DW πως μέρα με τη μέρα επιταχύνεται η ανάπτυξη της αγοράς τεχνολογίας στο Καράτσι και αντανακλά μια γενικότερη τάση που επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Δύσκολα εντοπίζει, πάντως, κανείς τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός τέτοιου τοπίου γεμάτου νεοφυείς εταιρείες. Είναι πιθανόν να βοήθησε η πολιτική σταθερότητα στη χώρα υπό την προεδρία του Ιμρα Καν. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσεται σε όλον τον κόσμο και η αγορά του Πακιστάν είναι κατά κάποιον τρόπο παρθένα. Ηταν θέμα χρόνου να αποφασίσουν οι επενδυτές να ασχοληθούν μαζί του.

Ορισμένες πακιστανικές νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν αντλήσει τεράστια ποσά σε μια στιγμή που, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η οικονομία της χώρας μόλις που έβγαινε από την ύφεση. Και βέβαια, καθοριστικός παράγοντας είναι η τεράστια δεξαμενή νέων καταναλωτών, που κάνουν μεγάλη χρήση των νέων τεχνολογιών και ως εκ τούτου είναι αυξημένη η χρήση των δικτύων τρίτης και τέταρτης γενιάς στη χώρα. Οπως αναφέρουν παράγοντες της πακιστανικής αγοράς, η μεγάλη αλλαγή άρχισε από τον Μάιο του 2018, όταν ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba εξαγόρασε την  πλατφόρμα Daraz έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Ηταν η πρώτη ένδειξη ότι «κάτι θα συνέβαινε σύντομα». Λίγους μήνες αργότερα ιδρύθηκε η υπηρεσία λεωφορείων Airlift, που βασίζεται σε εφαρμογή κινητών και άντλησε 12 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο του 2019, με κυριότερο χρηματοδότη την αμερικανική επενδυτική First Round Capital. Ηταν η πρώτη επένδυση της First Round Capital στην Ασία μετά τουλάχιστον μία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή