Η Γαλλία εισέπραξε τα πρώτα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο

Η Γαλλία εισέπραξε τα πρώτα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η γαλλική κυβέρνηση τα έσοδα που απέφερε ο ψηφιακός φόρος που επιβλήθηκε στις μεγάλες εταιρείες του Ιnternet, όπως οι Google, Amazon, Facebook και Αpple (GAFA). Από την πρώτη δόση του φόρου τα έσοδα για το γαλλικό δημόσιο, τον Νοέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έως τα τέλη Απριλίου, όταν δηλαδή θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση, θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ ικανοποιώντας τον στόχο. Βέβαια το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό για τα μεγέθη του γαλλικού προϋπολογισμού, αλλά η επιβολή του ψηφιακού φόρου είχε για το Παρίσι περισσότερο συμβολική σημασία, μετά την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να υιοθετήσουν κοινή γραμμή έναντι των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Γαλλία αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο, μονομερώς, να επιβάλει φόρο 3% επί του τζίρου σε τεχνολογικούς κολοσσούς οι οποίοι έχουν έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά. Βεβαίως, ο συγκεκριμένος ψηφιακός φόρος, που έχει γίνει ευρέως γνωστός ως «φόρος GAFA», δεν απευθύνεται μόνο σε αμερικανικούς κολοσσούς αλλά και σε ορισμένους ανταγωνιστές τους από την Ευρώπη (Zalando, Rakuten, Schibsted). H απόφαση επιβολής του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου κλυδώνισε τις σχέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο μια παγκόσμια συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση διεθνών κανόνων σχετικά με τη διασυνοριακή φορολόγηση ψηφιακών ομίλων. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανταπάντησε, απειλώντας να επιβάλει δασμούς ύψους 2,4 δισ. δολ. στην εισαγωγή από τις ΗΠΑ εμβληματικών γαλλικών προϊόντων, όπως φημισμένα γαλλικά κρασιά και τυριά.

Οι τόνοι πάντως έπεσαν μετά και τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί, ο κ. Λε Μερ αποφάσισε να αναστείλει για φέτος την καταβολή του ψηφιακού φόρου μέχρι το τέλος του 2020. Από την πλευρά του, ο κ. Μνούτσιν συμφώνησε να μην προχωρήσει στα αντίποινα που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών προϊόντων. Eίχε μάλιστα προηγηθεί και συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τα σχέδιά τους. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει δεσμευθεί να αποσύρει τον ψηφιακό φόρο σε περίπτωση που υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο των συνομιλιών των δύο υπουργών Οικονομικών, Γαλλία και ΗΠΑ κατέληξαν πρόσφατα να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ με θέμα την εκ νέου θέσπιση διεθνών κανόνων σχετικά με τη διασυνοριακή φορολόγηση ψηφιακών ομίλων.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos, τα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο τον Νοέμβριο του 2019 ανήλθαν στα 280 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι για το σύνολο του 2019 αυτά θα κινηθούν στα επίπεδα που έχουν ήδη προβλεφθεί. Αυτό ανακοίνωσε και στο γαλλικό Κοινοβούλιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. «Πρόκειται για ένα προσωρινό νούμερο, καθώς ο τελικός λογαριασμός του φόρου αυτού θα καταβληθεί τον Απρίλιο. Θα πρέπει ορισμένες εταιρείες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε ο κ. Λε Μερ. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αυτό αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, μετά και την πληρωμή της δεύτερης δόσης από τις εταιρείες τον ερχόμενο Απρίλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή