Μια γυναίκα στο τιμόνι της σουηδικής Η&Μ

Μια γυναίκα στο τιμόνι της σουηδικής Η&Μ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της H&M ένα άτομο εκτός της οικογενείας του ιδρυτή αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας. Η σουηδική εταιρεία ρούχων αποφάσισε ύστερα από περίπου δέκα χρόνια άκαρπων προσπαθειών ανάκαμψης να αποπέμψει τον Καρλ-Γιόχαν Πέρσον, εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας, και να δώσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Χελένα Χέλμερσον, η οποία εργάζεται 23 χρόνια στην H&M. Ο Πέρσον θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, αντικαθιστώντας τον πατέρα του.

Η οικογένεια Πέρσον κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της H&M, αλλά οι υπόλοιποι μέτοχοι αμφισβητούσαν εδώ και πολύ καιρό τις ικανότητες του Καρλ-Γιόχαν Πέρσον ως διευθύνοντος συμβούλου. Συγκεκριμένα, υπέθεταν ότι εάν οποιοσδήποτε άλλος κατείχε τη θέση, πιθανότατα να είχε αποπεμφθεί προ πολλού, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο των Financial Times. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενδεκαετή θητεία του Πέρσον, η μετοχή της εταιρείας παρέμεινε σχεδόν σταθερή, ενώ την ίδια περίοδο η μετοχή της ανταγωνιστικής Inditex, μητρικής της Zara, έχει τετραπλασιαστεί.

Ο Καρλ-Γιόχαν Πέρσον ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πλουσιότερος Σουηδός με περιουσία ύψους 19,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Αμέσως προηγουμένως τη θέση κατείχε ο παππούς του και ιδρυτής της H&M, Ερλιγκ Πέρσον.

Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος εργάζεται στην εταιρεία από το 1997, έχοντας διατελέσει οικονομολόγος, επικεφαλής βιωσιμότητας και γενική διευθύντρια λειτουργιών. «Νιώθω σιγουριά αναθέτοντας τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στη Χελένα, η οποία έχει εμπειρία και είναι σπουδαία ηγέτις», όπως σχολίασε ο Πέρσον, σύμφωνα με το Bloomberg. Προκειμένου να κατοχυρωθεί η αλλαγή του προσώπου στην ανώτατη θέση της εταιρείας πρέπει να συμφωνήσει ειδική επιτροπή μετόχων. Ωστόσο, η οικογένεια Πέρσον κατέχει τα τρία τέταρτα των ψήφων στην εταιρεία.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας σε μια περίοδο όπου η μόδα πρόσταζε τη συνεργασία με μεγάλα ονόματα. Τότε, τα ρούχα της H&M έφεραν κατά καιρούς την υπογραφή μεγάλων σχεδιαστών, όπως για παράδειγμα του Karl Lagerfeld και του Roberto Cavalli.

Στη συνέχεια, όμως, η αγορά φθηνών ρούχων πέρασε από κρίση, καθώς τα φυσικά μαγαζιά θεωρήθηκαν παλιομοδίτικα και πολλοί καταναλωτές μετανάστευσαν στο Διαδίκτυο. Ο σκληρός ανταγωνισμός στον χώρο οδήγησε σε μια σειρά αποτυχημένων στόχων και προειδοποιήσεων για πτώση κερδών στην H&M.

Βέβαια, το τελευταίο έτος η σουηδική εταιρεία παρουσίασε πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση κερδών από το 2015. «Εχουμε θέσει ένα σχέδιο, στο οποίο έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο οφείλουμε να προσαρμόζουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς ανάλογα με τις καταστάσεις», δήλωσε ο Πέρσον, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η H&M ανακοίνωσε χθες, ταυτόχρονα με την αλλαγή της διοίκησης, ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 24% στα 560 εκατ. δολάρια, λόγω του περιορισμού των εκπτωτικών κομματιών. Οι αναλυτές ανέμεναν πως τα κέρδη θα ανέρχονταν περίπου στα 498 εκατ. δολάρια. «Η Χελένα θα συνεχίσει να αναπτύσσει το σχέδιο που έχουμε υιοθετήσει για το 2020 και εξής», σχολίασε ο Πέρσον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή