ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ: Μάλτα κινδυνεύει να γίνει η Ιαπωνία

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ: Μάλτα κινδυνεύει να γίνει η Ιαπωνία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του ιαπωνικού χρέους και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε χθες η Fitch, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη υποβάθμιση αν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε ξεκάθαρες προτάσεις για το πώς θα μειώσει το χρέος της.

Η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιαπωνίας σε γιεν και ξένο συνάλλαγμα από το AA+ στο AA, ακολουθώντας το παράδειγμα των Standard and Poor΄s και Moody΄s, που είχαν ήδη υποβαθμίσει το ιαπωνικό χρέος τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2000 αντίστοιχα. Πλέον η αξιολόγηση της Fitch ισούται με αυτή της Moody΄s, ενώ είναι χαμηλότερη κατά μία βαθμίδα σε σύγκριση με αυτή της S&P. Ομως χθες, η τελευταία προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ιαπωνικού χρέους κατά δύο βαθμίδες, κάτι που αν συμβεί εξισώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας με αυτή της Μάλτας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

«Η εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας επιδεινώνονται διαρκώς. H ύφεση της διεθνούς οικονομίας έχει πλήξει αισθητά την ιαπωνική οικονομία, δεδομένου ότι τα μόνα δύο θετικά στοιχεία της την τελευταία τριετία -εξαγωγές και επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία- έχουν μειωθεί αισθητά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Fitch. Ταυτόχρονα η Fitch υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του κ. Κοϊζούμι προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορρύθμιση σημαντικών αγορών και την αντιμετώπιση των επισφαλών πιστώσεων του τραπεζικού συστήματος. «Αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, τότε η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας θα δεχθεί πρόσθετες πιέσεις», τονίζει η Fitch.

H χθεσινή υποβάθμιση της Fitch και η προειδοποίηση της S&P δεν είχε σημαντικές επιδράσεις στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Αντιθέτως, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου JGB αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες βάσης, στο 1,370% που είναι η υψηλότερη τιμή του τελευταίου μήνα. Πτωτικά κινήθηκε και το γιεν έναντι του δολαρίου, στα 124,29 γιεν, για να ανακάμψει αργότερα στις ευρωπαϊκές συναλλαγματικές αγορές στα 123,97 γιεν. Ιάπωνες αναλυτές τονίζουν ότι η αντίδραση των αγορών ήταν ψύχραιμη, καθώς η υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch ήταν αναμενόμενη αφού είχαν προηγηθεί αυτές των Moody΄s και S&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή