Tα McDonald’s έκλεισαν 30 χρόνια ζωής στη Μόσχα

Tα McDonald’s έκλεισαν 30 χρόνια ζωής στη Μόσχα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ακριβώς την τελευταία ημέρα του Γενάρη του 1990, που άνοιξε το πρώτο εστιατόριο McDonlad’s στη Μόσχα, επί εποχής δηλαδή ακόμη Σοβιετικής Ενωσης. Η διείσδυση της αμερικανικής αλυσίδας γρήγορου φαγητού στην τότε κοιτίδα του κομμουνισμού έγινε για πολλούς σύμβολο των μεγάλων αλλαγών με τις οποίες βρίσκονταν τότε αντιμέτωπη η χώρα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, τα McDonald’s ήταν μία από τις πρώτες ξένες επιχειρήσεις στη χώρα. Τα εγκαίνια του πρώτου πολύχρωμου καταστήματος ήταν ένα σχεδόν κοσμοϊστορικό γεγονός στο συνήθως μουντό τοπίο της Μόσχας, θυμάται σήμερα ο Ρώσος Κονσταντίν, ο οποίος ήταν ανάμεσα στις 30.000 που πολιορκούσαν την πλατεία Πούσκιν για να αγοράσουν ύστερα από ώρες αναμονής το πρώτο (της ζωής) τους μπέργκερ. Με την έλευση της αμερικανικής αλυσίδας αρκετοί έβλεπαν να εκπληρώνονται πολλές από τις υποσχέσεις του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και να ανοίγει ακόμη περισσότερο το παράθυρο προς την ελευθερία και τον καπιταλισμό.

«Πολλοί μας έβλεπαν ως σύμβολο της Δύσης και της αλλαγής», λέει ο νυν διευθυντής των McDonald’s στη Ρωσία, Μαρκ Μαρένα. «Γι’ αυτό και υπάρχει μέχρι και σήμερα ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με τα καταστήματά μας». Τα περίπου 700 καταστήματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα υποδέχονται καθημερινά πάνω από 1,7 εκατομμύριο πελάτες. Οι λόγοι της επιτυχίας τους είναι πολλοί και διαφορετικοί, όπως το ότι οι κύριοι ανταγωνιστές τους, δηλαδή τα Burger King ή τα KFC, έκαναν την εμφάνισή τους πολύ αργότερα. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι καθαρά οικονομικός, μιας και το μέσο μηνιαίο εισόδημα των Ρώσων δεν ξεπερνά τις 50.000 ρούβλια (700 ευρώ).

Κάθε χρόνο ανοίγουν δεκάδες νέα καταστήματα. Μόνο πέρυσι εγκαινιάστηκαν 54 νέα McDonald’s. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται κατά σχεδόν 100% από τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινα. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα η McDonald’s έκλεισε τα καταστήματά της εκεί. Αίφνης η εταιρεία κατηγορήθηκε για κακές συνθήκες υγιεινής και δικαστήριο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων στη Μόσχα. Πολλοί υποστήριξαν πως επρόκειτο για ωμή πράξη αντεκδίκησης. Ηταν η εποχή που σε σχετικές δημοσκοπήσεις τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ζητούσαν να μπει λουκέτο σε όλα τα καταστήματα McDonald’s. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή