Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

Ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανάκαμψης αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να περιορίσουν τις σημαντικές απώλειές τους από την προηγούμενη εβδομάδα, τη χειρότερη των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αντιθέτως, νωρίτερα χθες τα χρηματιστήρια στην Κίνα, που άνοιξαν μετά παρατεταμένη αργία, υπέστησαν καθίζηση με τον δείκτη στη Σαγκάη να κλείνει σε ναδίρ 5ετίας, με απώλεια σχεδόν 8% λόγω της επιδημίας.

Ειδικότερα, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αν και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία δεν κατευνάστηκαν, ωστόσο, υπήρξε διορθωτική κίνηση.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με 0,25%, επωφελούμενος και από τη σχετική αισιοδοξία της τελικής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με +0,55%, με +0,49% ο DAX στη Φρανκφούρτη και +0,45% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με +0,96% και με +0,39% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ανοδικά κινούνταν πριν από το χθεσινό κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι Dow Jones και S&P 500 με +0,67% και +0,80% αντιστοίχως. Ευνοϊκά για τα κέρδη τους  λειτούργησε το ότι η κινεζική κυβέρνηση έλαβε επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ και τα στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση ήταν καλύτερα των προβλέψεων.

Πάντως, ο S&P, αν και ανέκαμψε από το ναδίρ της προηγούμενης εβδομάδας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 2% και πλέον από εκείνα προ 15νθημέρου, όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός στην πόλη Γουχάν της Κίνας. Αναστάτωση προκλήθηκε τις μεσημβρινές ώρες, χθες, στη Γουόλ Στριτ, όταν οι αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας ανακοίνωσαν πως τα μέτρα που λαμβάνουν είναι σαν να πρόκειται για πανδημία. Η μετοχή της  Tesla σημείωσε άνοδο έως και 15% λόγω του ότι η κοινή της δραστηριότητα στην κατασκευή μπαταριών με την Panasonic εμφάνισε τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της.

Στην Ευρώπη θετικό αντίκτυπο είχαν τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα, ενώ η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Ingenico κέρδισε 17,2% μετά την εξαγορά της από τη Worldline. Το ευρώ, χθες, υποχώρησε 0,3% ως προς το δολάριο σε 1,1057 δολ. Το πετρέλαιο εξασθένησε σε επίπεδα ναδίρ 13 μηνών λόγω μείωσης της ζήτησης από την Κίνα. Το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε έως τα 49,92 δολάρια το βαρέλι και το Βrent έως τα 55,22 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή