Ζητεί πολλά η Ε.Ε. από τη Βρετανία

Ζητεί πολλά η Ε.Ε. από τη Βρετανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει «ψίχουλα» στον Μπόρις Τζόνσον. Το μπλοκ των «27» κρατών ζητεί από τη Βρετανία να πραγματοποιήσει τα αιτήματά του και ως αντάλλαγμα θα προσφέρει μία εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς. Τα αιτήματα αυτά είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους του Βρετανού πρωθυπουργού. Παρ’ όλα αυτά, οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει ένα μικρό περιθώριο για ελιγμούς – και όταν ο Τζονσον είχε βρεθεί σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, είχε συμβιβαστεί.

Μόλις δύο ημέρες μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι δύο πλευρές βρίσκονται σε σύγκρουση. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ έθεσε χθες αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όταν δηλαδή η Βρετανία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Ως αντάλλαγμα για τη διεξαγωγή εμπορίου χωρίς δασμούς, οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Βρετανία να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε ορισμένους τομείς, όπως το δίκαιο του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα και την παροχή κρατικών επιχορηγήσεων σε προβληματικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, απαιτεί την πρόσβαση των αλιευτικών στη βρετανική θάλασσα.

Στην αρχή, ο Τζόνσον δεν θα συμβιβαστεί με κανένα από αυτά τα αιτήματα. Πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι το δικαίωμα παρέκκλισης από τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι ένα από τα βασικά οφέλη της αποχώρησης. Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού ή κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία ούτως ή άλλως θέτει τον πήχυ ψηλότερα από μόνη της. Σημείωσε επίσης ότι τα δικαιώματα αλιείας θα έπρεπε να αναπροσαρμόζονται ανά έτος.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Παρότι ασκείται έντονη πίεση στη Βρετανία να διατηρήσει τους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους, δεν απαιτεί από τη χώρα να υιοθετεί συνεχώς τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Και, μολονότι με τη στάση της υπονοεί ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. θα συνεχίσει να επιβλέπει, δεν υποχρεώνει τη Βρετανία να υιοθετεί κατά γράμμα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Ο Τζόνσον έχει λόγους να υποχωρήσει. Δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, στην περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται πως θα περικοπούν 600.000 θέσεις εργασίας. Δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα οικονομικό πλήγμα τέτοιου βεληνεκούς. Ο Τζόνσον έχει οπισθοχωρήσει μία φορά στο παρελθόν, όταν δέχθηκε διαφορετικούς όρους για τη Βόρεια Ιρλανδία στη συμφωνία σχετικά με το Brexit. Παρά τα μεγάλα λόγια, είναι πιθανό πως θα συμβιβαστεί ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή