ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές χθες από τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Nokia για τις προοπτικές της αγοράς συσκευών της κινητής τηλεφωνίας το 2002, απογοήτευση και από τα νέα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικώς με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προοπτικές της οικονομίας τους, με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί για πέμπτο συνεχή μήνα, στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 7,5 ετών. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές άρχισαν να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ολοκληρώνεται ο τρέχων κύκλος ανάκαμψης των χρηματιστηριακών δεικτών, που το τελευταίο δίμηνο απέδωσαν κατά μέσο όρο κέρδη της τάξεως του 25%. Θεωρώντας λοιπόν ότι η περίοδος που μας χωρίζει από το νέο έτος, ίσως αποδειχθεί περίοδος -έστω και περιορισμένης- διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, το επενδυτικό κοινό άρχισε χθες να δείχνει ένα άλλο πρόσωπο: εκείνο της ρευστοποίησης κερδών.

Μόνον η ενέργεια διεσώθη

Με εξαίρεση τον κλάδο της ενέργειας, οι δείκτες όλων των υπολοίπων σημείωσαν χθες πτώση στην Ευρώπη. Με τη Ρωσία, να συνεχίζει ωστόσο και χθες το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι -με τον ΟΠΕΚ- και με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν άνοδο κατά 61 σεντς και να αγγίζουν εκ νέου τα επίπεδα των 19 δολαρίων ανά βαρέλι – οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών ωθήθηκαν σε άνοδο.

Αντιθέτως, η εκτίμηση της Νοkia, ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών της κινητής τηλεφωνίας το 2002 θα κυμανθούν από τα 420 έως και τα 440 εκατομμύρια, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης, στην οποία είχε προβεί η Μοtorola, κάνοντας λόγο για 420 και έως και 460 εκατομμύρια συσκευές, δημιούργησε πιέσεις στις τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας. O εν λόγω κλαδικός δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξεως του 3,5%. H τιμή της μετοχής της ίδιας της Nokia υποχώρησε κατά 6,3%, ενώ σε περιορισμένη πτώση συμπαρασύρθηκαν και οι μετοχές των Siemens, Alcatel και Εricsson.

Καλύτερο το 2002

Σε γενικές γραμμές, αναλυτές αναφέρουν ότι από τις αρχές του επόμενου έτους οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα από την τρέχουσα, καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της προοπτικής της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ράλι τιμών θα εκδηλωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές πριν από τα τέλη του χρόνου, αρκεί να επικρατήσει ένα καλό κλίμα στη Wall Street.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις χθες, η απόφαση της Allianz να αναθέσει στην GoldmaSachs και όχι στη δική της θυγατρική, την Dresdner Kleinwort Wasserstein, να εκδώσει ένα μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπέρ της γερμανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής οφέλειας RWE. Φυσική ήταν η απογοήτευση της διοίκησης της Dresdner Kleinwort, αφού δεν προτιμήθηκε από την ίδια τη μητρική της εταιρεία, ενώ η τιμή της μετοχής της Allianz υποχώρησε κατά 3,3% και της RWE κατά 4,9%.

Μεγάλες απώλειες

Μεγάλη πτώση, σε ποσοστό 26%, σημείωσε και η μετοχή της Kvaerner, καθώς απέτυχε στην προσπάθεια της διαπραγμάτευσης της οικονομικής διάσωσής της με τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες με πτώση 0,69%, στο Παρίσι ο CAC 40 με σημαντικές απώλειες 1,72%, στο Μιλάνο ο MIB 30 υποχωρώντας κατά 1,81% και στη Ζυρίχη ο SMI επίσης με απώλειες της τάξεως του 0,98%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra Dax σημείωνε πτώση κατά 1,07%.

Αποπλήρωσε εγκαίρως η Ρωσία το πρώτο ευρωομόλογο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή