H Nokia αισιοδοξεί παρά την κρίση

H Nokia αισιοδοξεί παρά την κρίση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελσίνκι/Νέα Υόρκη. H Nokia φέρεται αποφασισμένη να εκπληρώσει τους στόχους των κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο τρέχοντος, παρά το γεγονός ότι η αγορά κινητών τηλεφώνων θεωρείται αποδυναμωμένη. Εντούτοις, η φινλανδική εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να εξασθενεί μετά την ανακοίνωση, στην οποία προέβη ο επικεφαλής της περί αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεών της σχετικά με τις φετινές πωλήσεις. Επιπλέον, ο κ. Γιόρμα Ολίλα διατύπωσε την άποψη ότι η Nokia θα πρέπει να προβεί σε πολύ προσεκτικές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της κατά το προσεχές έτος.

Συγκεκριμένα, η Nokia αναμένει αύξηση στις πωλήσεις της σχεδόν κατά 15% το 2002 και συνεχιζόμενη καλή κερδοφορία εν όψει της νέας σειράς κινητών τηλεφώνων με σύνδεση στο Ιντερνετ, η οποία εισάγεται στην αγορά.

Ευοίωνη η προοπτική

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το ναδίρ, στο οποίο είχε φθάσει προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Χθες στο Ελσίνκι εμπορευόταν 3,12% χαμηλότερα στα 27,35 ευρώ στις 13,30 ώρα Γκρίνουιτς εξαιτίας του ότι οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση περί 380 εκατομμυρίων πωλήσεων το 2001 σε όλον τον κόσμο, ενώ τον προηγούμενο μήνα προβλεπόταν ότι θα έφθαναν τα 390 εκατομμύρια. Ωστόσο, η εν γένει προοπτική του ομίλου κάθε άλλο παρά απογοητευτική είναι. Αλλωστε, η αγορά κινητών αντιμετώπισε φέτος μία ύφεση, εφόσον όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πωλήσεις συσκευών είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.

Αναφορικά δε με το 2002, ο κ. Ολίλα ευελπιστεί ότι θα πωληθούν 420-440 εκατομμύρια τηλέφωνα σε διεθνή κλίμακα, έναντι των προβλέψεων της ανταγωνίστριας Motorola για 420-460 εκατομμύρια συσκευές. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο η Nokia, η οποία κατασκευάζει το ένα τρίτο όλων των κινητών τηλεφώνων, δήλωσε ότι αναμένει μείωση στα κέρδη τετάρτου τριμήνου στα 0,18-0,20 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με τα 0,25 ευρώ ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του παρελθόντος έτους. Κατόπιν ανέφερε ότι οι πωλήσεις της περιόδου αυτής θα είναι υψηλότερες κατά 20% από εκείνες του τρίτου τριμήνου των 7,05 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή